Страната с 52-годишна забрана за пътуване

Хавана може да е най-известният град в Куба, но Тринидад е най-пленителният. С неговите каменни улички, дворци от 18 и 19 век в пастелни цветове и барокови площади, това 500-годишно бижу е едиин от най-красивите колониални градове в двете Америки.

Ако се разходите покрай очуканите улични стълбове на „Плаза Майор“ към автобусната гара и потърсите мъж, който седи до ръчна количка и драска нещо в тетрадка, ще открието Луис Мартинез.

Мартинез е написал над 3000 поеми за градове и забележителности по света. С прецизни дейтайли и точност той описва всяко място така, сякаш го е виждал с очите си. А всъщност Мартинез никога не е напускал Куба.

През последните 20 години той е работил като пазач на автобусната гара в Тринидад, разговаряйки с туристи през деня и изучавайки стари атласи през нощта. Това бил неговият начин да „види“ света.

Много дълго време много кубинци, подобно на Мартинез, са се чудели какво има отвъд водата. След революцията през 1961 г. тогавашният президент Фидел Кастро наложил строги ограничения за пътуване, чиято цел била масовото напускане на кубинците.

Забраната останала в сила повече от 50 години до 2013 г., когато тогавашният лидер Раул Кастро отменя изискването всеки гражданин, който иска да пътува, да трябва да получи официално разрешение, съобщава Би Би Си.

Но за много кубинци като Мартинез, които са били деца, когато границите са били затворени и не знаят какво е да пътуваш в чужбина, изучаването на карти и това да са „въображаеми туристи“ е най-близкото до това да напуснат острова.

Днес, въпреки че вече не е толкова здрав колкото преди, Мартинез продължава да пише, да се запознава с нови приятели от чужбина, които носят новия свят в Тринидад.

А градът е уникален, идеално запазено испанско колониално селище, където часовниците са спрели през 1850 г. Заради огромното състояние, натрупано благодарение на захарта в близката Вале де лос Инхениос през 19-и век, се появяват живописни колониални имения с италиански фрески, английски порцелан и френски полилеи, информира Lonely Planet.

Можете да се разхождате по калдъръмените улици, да слушате жива музика на площада, да разпуснете с пресен сок от захарна тръстика, да се качите в карета, теглена от коне, да си поговорите с местните или да посетите забележителните колониални музеи, пръснати наоколо.

Градът е една от най-притегателните дестинации в Куба след Хавана, но въпреки увеличаващия се брой туристи, той не губи своя чар.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share