Страдате ли от диабет, наблягайте на тези две сутрешни напитки

След обобщаване на резултатите от ново проучване учените посочиха две от най-здравословните напитки за диабетици – зелен чай и кафе.

Учени от университета в Кюшу (Япония) стигнаха до заключението, че е много полезно за хората с диабет да консумират тези две напитки ежедневно, а именно – зелен чай и кафе. Това съобщава списанието BMJ Open Diabetes Research & Care.

Изследователите заявяват, че тези две напитки могат да се считат за едни от най-полезните природни средства, които предотвратяват развитието на опасни усложнения, характерни за диабетиците. Хронично високата кръвна захар, характерна за диабета, е фактор за развитието на възпалителни процеси, сърдечно-съдови, бъбречни патологии, включително тези, които застрашават човешкия живот.

Според учените зеленият чай и кафето съдържат редица активни съставки, които помагат да се спрат възпалителните процеси в организма на диабетиците.

„Ежедневната консумация на четири чаши зелен чай и две чаши кафе намалява риска от смърт с 63 процента“, обобщават авторите на проекта.

Заключението им се подкрепя от данните от петгодишно наблюдение на диабетици – мъже (2790 души) и жени (2133) със средна възраст 66 години. По време на периода на изследване над 300 от тях са починали – главно от последиците от рак и сърдечно-съдови патологии.

Най-ниските шансове за смърт са при диабетиците, които активно пият чай и кафе, убедени са експертите

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share