Страдате ли от диабет, наблягайте на тези две сутрешни напитки

Страдате ли от диабет, наблягайте на тези две сутрешни напитки

След обобщаване на резултатите от ново проучване учените посочиха две от най-здравословните напитки за диабетици – зелен чай и кафе.

Учени от университета в Кюшу (Япония) стигнаха до заключението, че е много полезно за хората с диабет да консумират тези две напитки ежедневно, а именно – зелен чай и кафе. Това съобщава списанието BMJ Open Diabetes Research & Care.

Изследователите заявяват, че тези две напитки могат да се считат за едни от най-полезните природни средства, които предотвратяват развитието на опасни усложнения, характерни за диабетиците. Хронично високата кръвна захар, характерна за диабета, е фактор за развитието на възпалителни процеси, сърдечно-съдови, бъбречни патологии, включително тези, които застрашават човешкия живот.

Според учените зеленият чай и кафето съдържат редица активни съставки, които помагат да се спрат възпалителните процеси в организма на диабетиците.

„Ежедневната консумация на четири чаши зелен чай и две чаши кафе намалява риска от смърт с 63 процента“, обобщават авторите на проекта.

Заключението им се подкрепя от данните от петгодишно наблюдение на диабетици – мъже (2790 души) и жени (2133) със средна възраст 66 години. По време на периода на изследване над 300 от тях са починали – главно от последиците от рак и сърдечно-съдови патологии.

Най-ниските шансове за смърт са при диабетиците, които активно пият чай и кафе, убедени са експертите