Стоян Панчев: Инфлацията е по-опасна от пандемията

Стоян Панчев: Инфлацията е по-опасна от пандемията

Инфлацията е по-опасна от пандемията. Тя е по-голям проблем, защото не се разбира първоизточникът ѝ и не се признава, че това е политиката на ЕЦБ. Докато при пандемията има консенсус по това откъде идва и как можем да се справим с нея, ясно е, че ваксинирането намалява смъртността и т.н. При инфлацията знаем какво трябва да се направи, но проблемът не се признава, защото има натрупани дългове и има изкривявания в световното стопанство, които не позволяват на централните банки да нормализират своето поведение.

Това коментира пред БНР икономистът Стоян Панчев. По думите му най-голямо влияние за инфлацията в българската икономика идва от Европейската централна банка, т.е. от Еврозоната, защото България участва в общия пазар. Той обясни, че в стопанската история инфлацията произлиза от агресивна парична политика на тези, които произвеждат парите, това са централните банки:

„Когато в еврозоната се създава голямо количество пари, в същото време в страните от еврозоната имаме фискални програми на правителството, чрез които тези пари влизат в икономиката, скачат и цените, защото се вдига търсенето на различни стоки и услуги“.

Според Панчев ценовото равнище през 2022-ра ще се запази и постепенно ще се покачва, но не прогнозира резки скокове.

Икономистът изрази притеснения от противоречия между заявеното от Асен Василев в предизборната кампания на „Продължаваме промяната“ и договореното на експертните дискусии в преговорите за съставяне на управляваща коалиция.

„Забавянето на Бюджет 2022 не ме притеснява. Големият въпрос е как ще се финансира дефицитът. Очевидно ще се взема допълнителен дълг, но дали това ще е временен дълг, т.е. ще имаме някакви плащания, които след това ще бъдат балансирани с приходи. Ако е така, какви ще са тези приходи. Ако ще вдигаме данъци, на кого и защо. Тези въпроси стоят без отговори“, коментира той.