Стойчо Стойчев: Шансът на лявото не е в старите муцуни, а в новите лица около Радев

Стойчо Стойчев: Шансът на лявото не е в старите муцуни, а в новите лица около Радев

„Промяната на технологията, по която се отчитат резултатите – както в спорта, така и в политиката – винаги сменя шампионите. Едни технологии произвеждат едни фаворити, други технологии – други. Ако изцяло машинният вот засилваше парламентарното представителство на партии, които иначе имат по-ниско обществено присъствие – като ПП и ДБ, то сега това ще бъде променено с променената технология на гласуване“.

Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Стойчо Стойчев.

Той подчерта, че „в нормално време, каквото е април“, когато ще се проведат предсрочните парламентарни избори, обикновено гласуват около 3 – 3,5 милиона избиратели, а от последните два машинни вота тази избирателна активност е била „атипично ниска – около 2,6 млн. души“:

„Тази технология на гласуване – машинната – спря от участие едни хора, които, ако бяха отишли да гласуват, нямаше да гласуват за машинните партии, а за хартиените партии. Сега, на изборите на 2-ри април, тези хора могат да се върнат отново в избирателния процес. И при 3 – 3,5 млн. избиратели преразпределението на местата в парламента ще бъде различно. За да се формира работещо мнозинство не е необходима някаква драматична промяна, а една от парламентарните групи да е с 10 депутати повече, за да стане това разместване“.

Според Стойчо Стойчев, ако в следващото Народно събрание се сформира правителство, то ще е с първия или с втория мандат.

„В момента избирателите на ГЕРБ биха приели много по-нормално коалиция с ДПС, отколкото с БСП. … Формула от типа – правителство на малцинството на ГЕРБ, подкрепено в залата от депутати от ДПС“, посочи политологът.

Шансът в лявото не е на старите муцуни, а на новите лица, които са около президента Румен Радев, смята политологът:

„Корнелия Нинова от 2016 г. насам е наясно, че нейният проблем не се казва Бойко Борисов, а Румен Радев, защото с него тя оспорва авторитета си на лидер“.

„В последната година ПП се самоизолираха до степен, в която могат да разчитат само на ДБ. Ако са един субект, това ще постави въпроса за преодоляването на изолацията в следващия парламент много по-актуално пред ПП и тяхната коалиция, отколкото пред ГЕРБ. Общото явяване на ПП с ДБ ще лиши ДБ от възможността да бъде обединяващ център по линия на евроатлантизма. Това ще ги лиши и от възможността ГЕРБ да ги подкрепя“, коментира доц. Стойчев.

Според политолога инициативата на ИТН за референдум е с цел да черпят от популярността на президента.