Станислав Балабанов: Христо Иванов отваря вратата за завръщането на Борисов

Станислав Балабанов: Христо Иванов отваря вратата за завръщането на Борисов

– Г-н Балабанов, станахме свидетели на изненадващи ходове и обрати в Народното събрание, включително от вашия съпартиец Тошко Йорданов. Каква е целта?

– Фактите да станат достояние на всички. Важна е истината. По-скоро лошата изненада дойде вчера с тази декларация на Христо Иванов, която никой не разбра, включително и неговите колеги от „Демократична България“. Почти половината им група беше с опулени очи, докато Христо Иванов четеше, което ме навежда на мисълта, че не са били запознати.

И тук изникват доста въпроси. След като 4 дни работни групи обсъждат политики и приоритети, след като имаме съвпадения по всички важни теми, изведнъж Христо Иванов излиза с тази декларация. Изведнъж нещо се случи!

– Какво се случи?

– Не знам. Видяхте, той излезе и се опита да пробута трима министри от служебния момент. И ние се опитахме да проверим фактите. Да, те са симпатични на обществото, имат доверие. Подходихме чисто журналистически, нещата са публични, конкретно с г-н Асен Василев. Има материали и на английски. Съществува дело и от него става ясно какво извършва Асен Василев. В крайна сметка не е осъден заради извънсъдебно споразумение. На базата на тези факти няма как г-н Василев да е част от нашия кабинет. Сега ще ме питате защо тогава го канихме преди.

– Задължително ще питам, но, първо, той се защити, че е спечелил всички дела в Ню Йорк?

– Не е. Има споразумение, за да избегне ефективна присъда. И да изпреваря въпроса ви – канихме го, защото не бяхме запознати. Но след като желанието му беше да е само финансов министър, решихме да проверим защо. И фактите излязоха. Но вие като медии сте свободни да проверите всичко. Да проследите пътя на парите. Просто това е причината тези господа да не са наши министри.

– Защо разширявате списъка извън Асен Василев?

– Те вървят в пакет – Кирил Петков и Асен Василев са лични приятели.

– Но това не означава нищо за г-н Петков. Ето вчера спаси три диви плажа, трупа точки?

– Супер! Браво на него! Да не бързаме обаче. Въпросът е, че на базата на декларацията на Христо Иванов ние няма как да приемем тези министри.

– Той и Мая Манолова казаха, че сте имали сладки раздумки, но не и преговори по конкретни политики и личностни в кабинета?

– Това не е вярно. Това не са сладки раздумки, защото и с трите групи – без ГЕРБ и ДПС, се преговаря на експертно ниво. Обсъждаха се политики по сектори – правосъдие, здравеопазване, икономика. Тези срещи продължават така или иначе. И на тях не са ни искани конкретни имена нито от Христо Иванов, нито от Мая Манолова. Напротив, говореше се, че гледаме в една посока. И два дни по-късно – странни декларации.

Да кажем ясно – не сме затворили вратата, но да се осъзнаят какво правят. Карат човека в Банкя да се кикоти и да потрива ръце. Защото ходовете на ДБ и ИБГНИ му отварят вратата да се върне на бял кон. А каква беше идеята! Много хора бяха от първия ден на протестите, нищо че някои в залата се опитват да ги яхнат. Идеята на тези протести беше да се демонтира компрометираният модел. Но с тези декларации му отварят широко вратите за завръщане.

– Министър Асен Василев пък контрира, че вижда координирана атака между Тошко Йорданов и ДПС.

– Аз пък мога да му отговоря, че виждам дългата ръка на британската съдебна система. Там са се водили делата. Г-н Василев се заиграва и внушава неща за ДПС, вместо да отговори на фактите. Но нека повторя и бъда ясен – ДПС не са били и няма да бъдат фактор в кабинет на ИТН. Нито сме искали подкрепата им, нито са я давали. Посланието на обществото беше да си говорим в този парламент. С ДПС сме провели една-единствена среща, която е в духа на парламентаризма. Десет пъти го повтарям. На експертно ниво среща не е имало и няма да има.

– Защо г-жа Манолова говори за червена лампичка, като споменава дългата сянка на ДПС и ГЕРБ върху вашата група?

– Объркана е в момента. Надявам се да се поправи. Логиката е да гледаме в една посока с тях и с ДБ, за да отстраним досегашния модел. Иначе с изказванията на кулоарите единствено и само стопираме този процес. Ние бяхме истински и свободни с всяко свое действие, не излъгахме никого. Видяхте какво направихме с предишния предложен кабинет, след като имаше реакция, включително и от ДБ. За един ден изтеглихме кандидатурата.

– Грешка ли беше кандидатурата на Николай Василев за премиер?

– Нашата визия беше конкретни хора да влязат и да свършат конкретна работа. В крайна сметка ще видите новите лица, които ще покажем в най-скоро време.

– Ще ги покажете ли първо на вашите партньори?

– Лесно е. Първо президентът да ни връчи мандат. Този мандат ще бъде взет от кандидата ни за премиер – той или тя, няма значение, ще стане ясно скоро. Списъкът с министри ще бъде представен тук, в парламента. През това време разговорите ще продължат, докато се стигне до бутоните в пленарна зала. Ще имат време да проверят министрите, да се запознаят с тях. И вече да решават – подкрепят или отиваме на втори, трети мандат.

– На дневен ред ли е името на Петър Илиев за премиер – юрист и член на вашата група?

– Всякакви имена въртят, миналата седмица пък беше това на Меглена Кунева. Петър Илиев е изключителен юрист и доказан професионалист.

– Преговаряте ли с министри от служебния кабинет?

– Не. Разговаряхме преди с въпросните трима министри, те отказаха.

– Мая Манолова лансира още трима – Бойко Рашков, Янаки Стоилов и Атанас Пеканов?

– Всеки има право. В крайна сметка ние спечелихме изборите, макар и минимално, поехме отговорност в много тежка ситуация в името на това да се борим срещу модела, който създаде ГЕРБ. Да, предния път върнахме мандата, но така унищожихме ГЕРБ. В противен случай щяха да ни задушат и изплюят за няколко месеца. Сега нещата са различни. Обществото показа, че иска промяна. Важно е нашите партньори да се успокоят, да гледаме в една посока. Иначе не се страхуваме да идем на нови избори, това е демокрацията.

– Не се страхувате, но всички предричат свиване на резултатите за повечето партии, включително и на ИТН?

– Не се страхуваме. Ние сме честни и открити към всички.

– Г-н Бойко Борисов обича да повтаря: „Само ние можем да управляваме“, и трети избори ще налеят вода в неговата мелница?

– Ами тези декларации на Христо Иванов отварят широко вратата тези думи да се сбъднат. Не може по този начин! Опитваш се да срутиш всичко с една декларация, след като сме минали през толкова демократични разговори. Не се прави така! Не е достойно!

– Генерал Атанасов оцени шансовете за кабинет на „фифти-фифти“, но това беше вчера. Какви са днес?

– Шансовете са открити. И аз се надявам, че разумът ще надделее. Очаквам да се избистрят мозъците, да се поучат от грешките. Защото вече всяка дума е важна, доста се вадят и от контекста. Дано има кабинет, от нас каквото зависи – правим. Честни сме докрай.

– Цяла кампания бяхте изключили БСП от възможните партньори, а сега излизат едва ли не най-добрият и сговорчив ваш събеседник?

– Проведохме разговори с всички партии без ГЕРБ, защото там няма какво да си кажем. Те са в пълна изолация. Най-логичните партньори са колегите от партиите на протеста. Но подходихме демократично към всички.

– Явно сте видели промяна в БСП или просто математика?

– Не сме видели промяна. Запознахме ги с нашите приоритети и идеи. Когато говорим за детски болници, детски градини, медицински хеликоптери, логично е всички да ги подкрепим. Иначе ще бъдем посочени с пръст. Виждате, ние вадим изключително конкретни приоритети. Програмата ни е лесна за четене, има я в сайта ни. Нещата в нея трябва да се случат. Иначе – нови избори.

– Прекрасно, но на хората май им писна?

– На всички ни писна. Трябва да се свърши работа в тази държава. Нека спрем с декларациите и да направим нужното за стабилно правителство. Иначе отваряме зайчарника, там падишахът потрива ръце и се забавлява. Не трябва да го допускаме! Нека партньорите отговарят на въпроса кой е злото. Злото е ГЕРБ и то трябва да бъде изчистено максимално бързо.

– Като пловдивчанин как оценявате резултатите от изборите в града?

– Интересно се получи, г-н Борисов загуби двата големи града – София и Пловдив. Защо ли? Ами защото се проведоха по честен и прозрачен начин. Определени квартали не успяха да гласуват с корпоративен и купен вот. Ако върнете предните избори, ще видите, че оттам идва разликата. Това е истината.

Вие защо не се кандидатирахте от Пловдив?

– Изборите са национални, не местни. Решихме да се изправя с името си в Перник и Пазарджик срещу компрометирания модел в тези два прекрасни български града. За Пловдив си имахме много достойни кандидати.

в. „Марица“