Спипаха 20 тона пилешко със салмонела на границата

От началото на месеца близо 20 000 кг пилешко месо внос от Полша е дало положителни проби за наличието на салмонела, сочи справка в Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщи agri.bg.

Две пратки – пилешки бутчета и пилешко филе са били задържани на граничния контрол. При първата са взети проби от 9 000 кг замразени пилешки бутчета. Резултатът от анализа показва наличието на салмонела. Същото показват и изследванията от втората пратка. Пробата е взета от 10 250 кг замразено пилешко филе.

Изготвени са нотификации по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) за уведомяване на полските компетентни власти. От началото на годината нотификациите в системата на БАБХ за заразен със салмонела внос на пилешко от Полша са 28, като регистрирани има през почти всеки месец.

От Агенцията заявяват, че засиленият контрол от страна на БАБХ и вземането на проби за лабораторно изпитване от всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България остава.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share