Спиналонга – островът на прокажените, където огледалата били забранени

Този остров се намира в Гърция, до своя далеч по-известен и по-голям „брат“ Крит. В историята той е бил известен с доста страдание, което до голяма степен е допринесло за това островът да не е най-интересната туристическа дестинация.

Спиналонга е известен като островът на страданието и надеждата. В историята е известен с прокажените, които са живели там под карантина и са се борили с тежка съдба.

През 1903 г., по решение на гръцките власти, островът е мястото, където са настанени всички болни от проказа. Първоначално изоставен, островът става дом на болни хора от цяла Гърция, където те имат своята общност, лекари и тежките си съдби. Входът на крепостта се наричал Портата на Данте, защото правилото било, че веднъж влезеш ли, едва ли ще излезеш жив.

Всичко се променя, когато Епамейнондас Ремундакис, трета година студент по право, пристига в Спиналонга през 1936 г. Болен, но с желание за живот, въпреки че губи ръката си и зрението си.

Епамейнонда основава „Братството на пациентите от Спиналонга“ и изисква от държавата по-добри условия на живот.

През тези години огледалата на острова са били напълно забранени, защото никой не е искал да се вижда как изглежда.

Ще ви трябват няколко часа, за да разгледате Спинолонга. Входът в стаите, в които са били болните, е забранен, но има част, като специален малък музей, където можете да видите какво е използвано за лечение и живот в онези трудни времена.

Днес каменните къщи са напълно запустели и вече никой не живее в тях. Някой поради страх от болест, някой поради тежката си история. Последният жител напуснал острова през 1962 г., а днес целият остров е специален музей и туристическа атракция.