Спешна помощ: Във война сме, а викат линейка за 37,5 градуса

Спешна помощ: Във война сме, а викат линейка за 37,5 градуса

Спешна помощ е в тежък кадрови дефицит, случва се линейка да пристига след 6-7 часа. Това заяви говорителката на Спешната помощ в София Катя Сунгарска пред bTV. По думите й „ние сме във война“, а ресурсът на Спешна помощ не достига отдавна.

Днес предстои среща на здравния министър Костадин Ангелов с частните линейки, които по предварителни данни са около 100, както и с таксиметрова компания за евентуално осигуряване на автомобили заради натовареността и недостига на линейките в София.

„Колегите ми са на прага на изнемогата. Лети се непрекъснато, няма спиране. Адресите за COVID валят един след друг“, каза Сунгарска и обясни случая с 33-годишния мъж в столицата, който почина след като в продължение на часове не е имало линейка. В този ден е имало около 400 повиквания в Спешна помощ.

Друг проблем е недостигът на легла в болниците, с който Спешна помощ се сблъсква – след прием на пациент в линейка, се търси мнение от координационния център, връзка се държи и с РЗИ, които насочват към болници със свободни легла.

Случва се обаче, когато линейката отиде на адрес – леглото в болницата вече да е заето.

Бавеното, по думите на Сунгарска идва и заради дезинфекцията на реанимобил и на самите медици след превозване на пациент, което трае около час.

Сред обажданията за линейка често имало и заради температура 37,5 градуса.