Спец по образна диагностика: Коронавирусът удря сърцето на преболедували

Коронавирусът е засегнал сърцето на много от преболедувалите, разкри в сутрешния блок на Би Ти Ви доц. Камелия Генова, специалист по образна диагностика в „Пирогов“.

„Процентът варира помежду 30 и 78%. Голямо немско проучване съвсем наскоро излезе с притеснителни резултати. При изследвани 100 пациенти, прекарали коронавирус, 2/3 са били на домашно лечение и установяват, че 78%

Все повече данни има по отношение на засягане на сърцето след преболедуване на коронавируса. Това обясни в сутрешния блок на Би Ти Ви доц. Камелия Генова, специалист по образна диагностика в „Пирогов“.

„Процентът варира помежду 30 и 78%. Голямо немско проучване съвсем наскоро излезе с притеснителни резултати. При изследвани 100 пациенти, прекарали коронавирус, 2/3 са били на домашно лечение и установяват 78% с кардиомагниторезонанс, че имат промени в сърцето“, каза доц. Генова.

Според данните става въпрос за увреждане по типа миокардит, възпаление на сърдечния мускул, тъй като вирусът атакува малките съдчета и се забелязват тромби в тях, добави доц. Генова

Тя изброи и най-чести симптоми. Те са лесна уморяемост, която продължава дълго след преболедуването, намален двигателен капацитет, невъзможност да се извършват обичайни физически дейности, смущения в сърдечния ритъм като аритмия, ускоряване на сърдечната дейност. Доцент Генова съветва при такава да се потърси кардиолог.

Ритъмни нарушения са най-честата наблюдавана клинична картина, води до намаляване на съкращаване на сърцето и може да доведе до сърдечна неодстатъчност, обясни доцент Генова. Тя цитира изследване, в което 26 атлета, прекарали сравнително лекокоронавируса, са с промени в миокарда.

По думите на доцент Генова освен че засяга сърцето, има данни че инфекцията може да засегне и централната нервна система и бъбреците.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share