Специалист твърди: Болните са само с COVID-19, грип още не върлува!

Специалист твърди: Болните са само с COVID-19, грип още не върлува!

Огромна част от хората със симптоми са с коронавирус – около 90%. Това каза д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактитуващите лекари в София-област.

Тя обясни пред бТВ, че в нейната практика засега не е засичала грип. Тя коментира и предложението на личните лекари да се дават по 1000 лв. допълнително за борбата на първа линия, като го определи като стимул да продължават да се грижат за своите пациенти.

„Ние не сме спирали да сме на първа линия, от началото на епидемията имаме пациенти на домашно лечение, които проверяваме и лекуваме/ Електронно издаване на тестове нямаме как да се организира до края на седмицата. Нямам как да се издават от лични лекари“, добави д-р Чобанова.

Тя обърна внимание, че много хора със симптоми на домашно лечение, които нямат пари за PCR, не са включени в статистиката, но вероятно са болни от COVID-19.

„Не знам защо в нашата държава се прие, че диагнозата коронавирус се поставя само с PCR, в медицината диагноза се поставя с анамнеза. Потвърждение лабораторно, някакво имаме, от изследванията, което е PCR-ът“, подчерта специалистът.

Д-р Чобанова призова тестовете да са безплатни и уточни, че от началото на епидемията общопрактикуващите лекари настояват за това. Тя добави. че не е вярно, че през РЗИ всеки с оплаквания може да получи тест. Дори лекари нямат достъп понякога до безплатно тестване.

„Това, което министърът обяви, че през РЗИ всеки пациент с оплаквания, може да получи тест, не е вярно, може би на някои успяват да направят, но не и на голямата част от хората включително и колеги нямат достъп до безплатни тестове“, каза д-р Чобанова.