Специалист: Марулята да се кисне поне час в солен разтвор!

Нискостеблените зеленчуци могат да ни заразят с яйцата на кучешка тения, предупреждава д-р Марин Мухтаров. Д-р Мухтаров е специалист по вътрешни болести и гастроентерология в МБАЛ-Кърджали.

Не е тайна, че почти всяка година България е на едно от първите места по брой случаи на ехинококоза. Причината е в това, че яйцата на този паразит, отделени с изпражненията на заразено куче, попадат в околната среда и оттам могат да полепнат по листния зеленчук. Съответно с него, ако той не е добре измит, е възможно яйцето да попадне в храносмилателния тракт на човека и така той да се зарази. Това особено важи за марулята и зелената салата, тъй като те не се обработват термично, а винаги се приемат в суров вид.

Изходът е един: всяко едно листо от марулята и салатата трябва да се измиват много старателно. Но преди това е желателно, по метода на акад. Ташо Ташев – основател на българската гастроентерология и диететика, да направите следното: накиснете поне за един час листата от марулята в подсолена вода – 1 супена лъжица готварска сол в 1 литър вода. Така паразитните яйца ще изплуват на повърхността на този солен разтвор и по-лесно ще бъдат отмити от листата на зеленчука.

Между другото нито дълбокото замразяване на зеленчуци в домакинска хладилна камера, нито пък алкохолът са в състояние да унищожат яйцата на кучешката тения. Иначе никой не се съмнява в хранителната стойност на пресните зеленчуци, в т. ч. и листните. Особено ако са подправени със слънчогледово масло (шарлан) или зехтин. „Яжте колкото искате зеленчуци, стига да имате здрав стомашно-чревен тракт“, казва още д-р Марин Мухтаров.