Специалисти: Отоплението с термопомпа тип вода-вода излиза най-евтино

Отоплението с термопомпа от типа вода-вода през зимата излиза най-евтино. То струва 4.9 ст./квтч. На второ място е климатик в клас А с 6.5 ст./квтч, а трети са въглищата, които ни бъркат в джоба с едва 6.7 ст./квтч. Това показват данни на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), цитирани от Нова телевизия.

Следващата най-близка цена е 9.5 ст. за отопление на природен газ и почти 10 ст., ако изберем екопелети. Най-екологичните пропан-бутан и парно надвишават десетте стотинки, като най-скъпо дотук е парното. Само в София киловатчасът излиза малко над 16 ст.

Именно цената е водещ фактор при избора на начин на отопление през зимата. Изпълнителният директор на АУЕР Ивайло Алексиев обаче предупреди, че е добре да се предвидят и други аспекти.

„Примерно за дървата е необходимо място, цепене, носене, изхвърляне на боклук, чистене на камина”, каза Алексиев.

И макар термопомпата да е най-изгодна, то първоначалната инвестиция за нея е много по-висока, отколкото за печка на въглища и дърва. Освен това, термопомпата живее между 7-10 години и изисква постоянна поддръжка, почистване, филтри и пр. Ако пък изберем климатик, то трябва да знаем, че цените при високите класове излиза между 2000-3000 лв. Този тип уреди, също са термопомпа, но от типа въздух-въздух.

 

Previous post В „Пирогов“ спасиха живота на Георги Чапкънов, вдигнал кръвно 230 на 185
Next post Проф. Минеков: Очавам правителството да падне след тази вечер