Спасиха 6-месечно италианче с лекарство за 1,9 млн. евро

Спасиха 6-месечно италианче с лекарство за 1,9 млн. евро

Родителите на шестмесечната София от Неапол вече й се радват вкъщи жива и здрава, след като бе излекувана с най-скъпото лекарство на света, струващо 1,9 млн. евро!

Момиченцето страдало още от първите си дни от опасното гинетично заболяване „Спинална мускулна атрофия“ (СМА) . По принцип то се появява веднага след раждането и причинява прогресивно отслабване на мускулатурата, като засяга дишането и гълтането. За жалост (СМА) причинява често смърт до 2 годишна възраст и тази нерадостна перспектива не давала мира на младите майка и баща.

Светлина в тунела на мъката на двамата родители пробляснала на 17 ноември, когато здравните власти в Италия одобрили използването в страната на иновативна генна терапия срещу СМА, приета през май от ЕС. Става дума за наистина авангарден медикамент, курсът на лечение с който е доказано най-скъпият в момента на планетата, но който единствен е в състояние да коригира генетичния проблем, предизвиквайки регресия на атрофията на гръбначните мускули у новородени. Освен това безмилостно скъпият, но изключително полезен медикамент, който се казва “Zolgensma” и е произведен от американската фирма “Avexis”, стимулирал гръбначния мозък, за да произведе протеина, който липсва в случаите на СМА и той да заработи както у напълно здрав организъм.

И още на 18 ноември София била хоспитализирана в невролгичната клиника на детската болница „Сантобоно“ в Неапол. Там детенцето било обградено от грижите на екипа на шефа на клиниката д-р Антонио Вароне, който лично се заел с лечението му. Само седмица по-късно били констатирани първите обнадеждаващи резултати, а завчера малката София била изписана и изпратена вкъщи за радост на безкрайно щастливите й родители.

Д-р Вароне заяви пред журналисти, че усилията на колегите му са доказали, че патологията, която все още е смятана за една от основните причини за детска смъртност, може да бъде победена както с помощта на скъпото лекарство, но само при нейната ранна и ефикасна диагностика.