Спасиха близначета от къща с пламнал покрив в Пловдивско

Спасиха близначета от къща с пламнал покрив в Пловдивско

Покрив на къща в пловдивското село Рогош пламна и вдигна на крак огнеборците. Сигналът е подаден тази сутрин, а към мястото на пламъците са изпратени три пожарни коли. За нула време огнеборците успели да потушат стихията. В къщата са били две малки деца – близначета, гледани от баба им.

Родителите, които към този момент отсъствали от къщата, благодарят горещо на пожарникарите. „Благодарим ви момчета, че спасихте дома ни! Тази сутрин запалихме печката и решихме да отскочим до Пловдив, за да напазаруваме, защото по-малките ни деца- близначета имат рожден ден. Бяхме спокойни- 84-годишната ни майка остана у дома. На връщане в селото ни посрещна комшийка, която извикала пожарната, защото видяла, че къщата ни гори. Заварихме пред входа пожарните коли. Това е нашия дом, който сме градили над 35 години! Имаме три дечица какво щяхме да правим иначе, идва зима?! Огънят е тръгнал от комина и е обхванал само покрива. Имали сме късмет, че са дошли и са действали много бързо“- споделиха стопаните на къщата.

„Не съм уплашен“, каза 7-годишния Милен, който бе донесъл бутилка вода на единия от огнеборците.“ Искам да стана като тези батковци с каските!“

Пожарът на покрив на къща е един от най- специфичните и сложни за гасене, информират от пожарната. Височината на сградата, хлъзгавите керемиди, трудния достъп и силното задимяване са истинско предизвикателство за работата на терен. Горящата площ не може да бъде гасена с обливане, тъй като огънят обикновено е обхванал покривната конструкция и подпокривно пространство, предаде „Марица“.

Благодарностите са за Втора дежурна смяна на Трета служба в Пловдив: огнеборците Димитър Димитров, Николай Тинков, Христо Шенчев, Пламен Писков, Георги Христов, Павел Кубански и Стефан Петров и колегите им от Първа служба, дошли на помощ: Недялко Пищялов, Атанас Георгиев и Тодор Георгиев.