Спасиха бебе от утробата на мъртвата му майка, убита при израелски удар

Бебе е било извадено от утробата на палестинка, убита в Ивицата Газа заедно с нейния съпруг и дъщеря им при израелска атака в град Рафах, където 19 души загинаха през нощта в резултат на засилените удари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сред загиналите, убити при удари по две къщи, са 13 деца от едно семейство, съобщиха палестинските здравни власти.

Новороденото момиченце, тежащо 1,4 кг и родено по спешност с цезарово сечение, е стабилно и постепенно се подобрява, каза Мохамед Салама, лекар, който се грижи за него.

Майка ѝ, Сабрин ал Сакани, е била бременна в 30-ата седмица.

Бебето е поставено в инкубатор в болница в Рафах заедно с друго бебе, с надпис „Бебето на мъченика Сабрин Ал Сакани“, изписани на лента върху гърдите му.

Малката дъщеря на Сакани – Малак, която е била убита при удара, е искала да нарече новата си сестричка Рух, което означава дух на арабски, казва чичо ѝ Рами Ал Шейх. „Малкото момиче Малак беше щастлива, че сестра ѝ идва на бял свят“, каза той.

Бебето ще остане в болницата три до четири седмици, каза лекарят Салама. „След това ще видим какво ще стане с нея и къде ще отиде това дете – в семейството, при леля или чичо, или баба и дядо. Това е най-голямата трагедия. Дори ако това дете оцелее, то е родено като сирак“, казва той.

13-те деца са загинали при удара по втория дом, принадлежащ на семейство Абдел Аал, според палестинските здравни власти. При обстрела са били убити и две жени.

Запитан за жертвите в Рафах, говорител на израелските военни заяви, че в Газа са нанесени удари по различни цели, включително военни комплекси, площадки за изстрелване на ракети и въоръжени лица.

„Видяхте ли един мъж сред всички тези убити?“, пита Сакр Абдел Аал, палестинец, чието семейство е сред загиналите, скърбейки над тялото на дете в бял саван. „Всички са жени и деца“, каза той. „Цялата ми идентичност е изтрита, заедно с жена ми, децата и всички.“

Повече от половината от 2,3 млн. палестинци в Газа са се струпали в Рафах, търсейки убежище от израелската офанзива, която се стовари върху голяма част от ивицата Газа през последните шест месеца. Израел заплашва с наземна офанзива в района, където според израелския премиер Бенямин Нетаняху бойците от войнстващата групировка „Хамас“ трябва да бъдат елиминирани, за да се гарантира победата на Израел във войната, посочва Ройтерс.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share