Социолог: Ако мерките сработят, нещата могат да се върнат в релси

„Обикновено страхът води до желание за затягане, но обществото самостоятелно стигна до тази идея. Това е шанс за Борисов, защото обществото само е стигнало до тези мерки“. Това коментира пред България он еър социологът и политически анализатор Първан Симеонов.

Според него, ако сега мерките сработят, нещата могат да се върнат в релси. Той смята, че от гледна точка на общественото съзнание мерките са дошли навреме.

По думите му здравната система по-скоро си върши работата, но има среди, които поощряват усещането за хаотичност. Имало и друг проблем – България според думите му е едно от застаряващите общества.

„Беше ясно, че ако Борисов пусне шведския модел, ще има една опашка от смърт. Хаотичността и смъртността помрачават донякъде усещането на успех“, каза социологът. По думите му стилът на управление на България трябва да се промени. Според него Борисов иска да завърши с нещо хубаво, а протестите и COVID – 19 не са такова.

Той е на мнение, че никой няма желание да отлага изборите. По думите му е много е рано и има много неизвестни. „Ако изборите бяха есента, можеше да се направят всякакви коалиции, защото вълната щеше да е анти ГЕРБ и щеше да е мощна“, подчерта Симеонов. Той посочи, че вероятно Борисов се надява след известно време народът пак да го върне. По негово мнение Ахилесовата пета в управлението на ГЕРБ била, че е много реактивно.

„През лятото с началото на протестите двете основни партии загубиха. След август обаче няма никаква динамика. Предполагам, че при избори сега ГЕРБ е в малко по-изгодна позиция. Голяма промяна няма. „Патриотите“ вероятно ще имат поводи за ръст. Логиката казва, че Борисов би искал да спечели тези избори за престиж, но ми се вижда трудно дали ще може да управлява пак. ГЕРБ има нужда от почивка“, коментира политическият анализатор.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share