Социологът Васил Тончев: Кабинет с мандат на ДБ е добра формула

Социологът Васил Тончев: Кабинет с мандат на ДБ е добра формула

– Г-н Тончев, изненада ли ви изборът на толкова фрагментиран 48-и парламент?

– Очакван​о беше. И в предишния парламент имаше седем партии, и сега са седем, с малко размествания. Просто ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ си размениха местата, а вместо „Има такъв народ“ влезе „Български възход“.

Ситуацията е почти същата – патова. Но сега двете групировки от партии, които си противостоят, са в много сериозно разделение. Страната е разделена, което прави много труден компромиса за съставяне на кабинет, въпреки очевидната нужда от силно правителство, което да взема непопулярни мерки.

– Възможно ли е изобщо съставянето на кабинет при този състав на парламента?

– Мисията е възможна, но малко вероятна. Победителите изобщо не се държаха като победители, дори не се появиха пред медиите, накараха ги да стоят часове в очакване пред централата на ГЕРБ. Ще е много трудно да се състави кабинет от ГЕРБ и ДПС, дори с евентуалната подкрепа на „Български възход“ ​- не им стигат 7 депутати. Точно толкова, колкото не стигаха в предишния парламент на „Продължаваме промяната“, за да удържат мнозинството. Малък е шансът ГЕРБ да получат подкрепа от другаде ​- не е невъзможен, но малко вероятен. А и такова мнозинство ще е много крехко и в тази сложна ситуация като сегашната не би могло да издържи. Много трудна ще е реализацията на първия мандат, който ще бъде даден на ГЕРБ. Но ще започнат сериозна разговори и вероятно ГЕРБ ще направи възможна оферта за правене на компромиси за съставяне на мнозинство.

Партийният интерес на вторите в класацията „Продължаваме промяната“ е да се държат опозиционно – така засилват подкрепата на симпатизантите. ПП загубиха изборите, но не се сринаха. Отстъпиха властта някак си организирано – влязоха в обувките на ГЕРБ от предишния парламент.

– Какви са тогава шансовете за кабинет при връчването на третия мандат?

– Най-силният вариант, който би могъл да се случи, е третият мандат да се даде на „Демократична България“. Това е единствената партия, която може да спусне мостове и към ГЕРБ, и към „Продължаваме промяната“ за експертен или програмен кабинет, за съставяне на по-устойчиво мнозинство.

Не може да се каже, че ДБ държат ключ за съставяне на кабинет, но това е най-голямата вероятност да се направи по-стабилно управление. Не казвам, че това ще стане. Но ако нещо реално трябва да стане в посока съставяне на кабинет, това е линията, която би могла да се следва, с много големи компромиси от всички страни. Но ако партиите в парламента не съставят мнозинство, просто изпращат страната в хаос.

– Няма ли нуждата от решения за справяне с предстоящата тежка зима, рисковете при затягане на войната в Украйна да направят партиите по-сговорчиви?

– Именно по тази линия ще е натискът – и от обществото у нас, и от евроатлантическите ни партньори. Те също ще натискат силно да се състави правителство, което е нужно на България в тази тежка ситуация. Тук и ролята на президента ще е голяма.

Ако се стигне до третия мандат, той ще го връчи по своя преценка. Може да го даде на ДБ, но може да го даде на БСП или на ДПС, което ще значи, че няма да има правителство в рамките на този парламент. Ребусът е много сложен.

– И без гласовете от Турция ДПС имат добър резултат. Дали третата позиция легитимира Движението?

– Не ги легитимира, ДПС имат образа на корпоративна партия. Сериозни проблеми им пречат да излязат пред обществото с ново лице. Иначе ДПС се държат много премерено, отговорно, излъчват стабилност. Но в същото време още не могат да изчистят лицето си, за да могат да бъдат конвертируеми, да бъдат възприемани като партньор от останалите партии. Всички още ги смятат за токсични, опасяват се, че свързвайки се с тях, ще загубят електорална подкрепа.

– Партия „Възраждане“ повиши резултата си, но не предизвика очаквания фурор. Как тълкувате резултата на тази популистка формация?

– Като цяло на тези избори нямаше изненади. Предварителните проучвания всъщност се потвърдиха. Нямаше нов субект, който да породи надежда, да привлече вълна от избиратели към него.

Това се отнася и за „Възраждане“. Те заеха почти изцяло тази патриотична ниша, която е 250 000, максимум 300 000 гласа. Успяха да се наложат там над конкурентите си ​- няма ги „Атака“, НФСБ, които са много под 1 процент на тези избори. И ВМРО, ко​ето остана може би единствен конкурент на „Възраждане“, падна по 1 процент. Но извън тази ниша „Възраждане“ нямат хоризонт, върху който да могат да се разпрострат. Представянето им е доказателство, че европейските нагласи у нас са преобладаващи. Антиевропейската линия, която следва „Възраждане“, може да стигне до тавана, който постигнаха на тези избори. Оттук могат да вървят само надолу.

– Как оценявате петата позиция на БСП?

– Като крах. Мислеха, че на миналите избори са ударили дъното, но се оказа, че още могат да дълбаят надолу. Ако БСП не смени лидера и не приеме друга линия, върви към разпадане и закриване. Тази партия или трябва да намери сили в себе си да се обнови, да си върне имиджа на модерна европейска партия в съзвучие с ПЕС и европейските си партньори, или трябва да остане в нишата, където да се конкурира с „Възраждане“ и с ВМРО в рамките на социално-консервативното, каквато е линията на Корнелия Нинова. Ако продължат по този начин, ще продължат да падат.

Интересно колко избори трябва да загубят, за да може БСП да си стъпи на краката, да смени това ръководство. Голямата промяна на политическата сцена, която може да стане в България при следващи избори, е просто БСП да се отърве от Корнелия Нинова.

С лидер като Крум Зарков например БСП би могла да се бори за второ място в парламента, за резултатите си от 2017 г. Появата на силна лява партия ще направи по-различна цялата структура на политическия живот у нас. Модерна левица е това, което най-много липсва на политическата структура у нас в момента.

– Неизбежно ли беше изпадането на ИТН от парламента?

– И в проучванията преди изборите бяха около ръба на 4-те процента. Причина за този резултат е неадекватното им поведение – бяха победител, не съставиха кабинет, след това развалиха мнозинството, в което участваха. Ако не влязат в парламента, мисля, че е краят им като партия.

Влизането на „Български възход“ ще им даде възможност да се укрепват и да се развиват, включително да стигнат до участие във властта в някакво мнозинство, ако то се формира – независимо дали ще е през мандат на ГЕРБ или на ДБ.

– Докъде ще ни доведе все по-ниската избирателна активност?

– Явно четири избори за година и половина ни дойдоха в повече. Оказа влияние е сериозната борба срещу разрасналия се в много големи мащаби купен вот, която поведоха институциите, главно МВР.

Ромският етнос изцяло беше научен, че трябва да му се плати, за да гласува. Това явление вече го няма. За намаляване на избирателите влияе и притеснението от машините на възрастните и по-ниско образованите хора. Впрочем сега сме на плато – гласуват около 2,6 милиона избиратели от реално 5,5 милиона.

Оказа влияние и липсата на алтернатива, която да вдъхва на хората надежди за промяна. Ако се яви силен, харизматичен субект, както беше по времето на Симеон Сакскобургготски, нацията ще излезе масово да гласува. Но трябва нещо да я възпламени ​- избори се печелят с надежда. Сега бяха много големи отчаянието, стресът от всичко, което се случва – и у нас, и навън.

– Колкото и абсурдно да звучи в деня след изборите ​- мирише ли ви на нови?

– Много по-голяма е вероятността да има нови избори, отколкото партиите да се разберат, като направят нужните компромиси. Но все пак не е съвсем изключено и да се състави кабинет. Естествено, много по-добре е да има правителство от гледна точка на държавните интереси.

Но цената на съставянето на кабинет, който да управлява в кризи, ще е висока. ГЕРБ веднъж поеха такъв риск, когато предизвикаха вот на недоверие и свалиха правителството на ПП. Ако ги бяха оставили още 2-3 месеца, „Продължава​ме промяната“ щяха да потънат – те не успяха да решат нито една от важните кризи в страната. ПП не катастрофираха, защото ГЕРБ ги освободиха от отговорността да управляват

Но прекратяването на управлението беше шанс страната да потърси по-ефективен начин за справяне с кризите.

Ако ГЕРБ вървят по този отговорен начин, би трябвало да направят всичко възможно, зависещо от тях, за съставяне на кабинет. Ако не стане, въпреки положените усилия, това ще им даде нов политически капитал за следващите избори.

Надявам се здравият разум на българските политици да надделее, за да имаме най-после редовно и отговорно правителство.

в. „Марица“