София приема най-силния си маратон с куп световни звезди

37-ото издание на Wizz Air София маратон стартира тази неделя от 9:30 ч. на площад „Батенберг“ пред Национална художествена галерия. Многото отменени състезания по цял свят са причина класните атлети да търсят нови хоризонти за изяви.

По тази причина сега в българската столица пристигат състезатели с много по-силни лични рекорди в сравнение със участниците в предишните години.

С най-голямо самочувствие ще пристигне кениецът Джонатан Майо, който има личен резултат умопомрачителните 2.04 ч., а полумаратон е бягал под час – за 59:02 мин. Кенийската армада се допълва от Дънкан Коеч, също с „гросмайсторски“ личен рекорд от 2.07 ч., а тази година е бягал за осмото място в Бури Рам (Тайланд) за 2.17:19 ч. и Виктор Челокой с 2.14 ч. от Букурещ.

Те ще срещнат обаче силната съпротива на представителите на мароканската школа Мохамед Хаджи, Тарик Бамааруф, Юсеф Сбаи и Редуан Нуини. Сред тях с най-силно лично постижение е Сбаи – 2.09 ч. от Севиля тази година, миналата есен той си тръгна със сребро от София, в България е печелил още бронз в Стара Загора през 2019 и бронз във Варна през 2017 г.

И при дамите се очаква много силна конкуренция по софийските улици и булеварди. Организаторите имат заявени три атлетки с постижения под 2.30 ч., което при жените говори за суперкласа.

Непроменени остават големите премии за призьорите, които вече пета поредна година осигуряват участието на елитни атлети и регистрирането на много силни резултати в отделните български маратони.

Победителите при мъжете и при жените в Wizz Air София маратон ще получат по 7000 лв., подгласниците им – по 4000 лв., класиралите се на трето място по 2400 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв.

Парични награди ще има за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция. Парични награди ще има и за медалистите в Държавното първенство, тъй като Софийският маратон и тази година ще определя национални шампиони – този път в полумаратона.