София поръчва модерни тоалетни за 1,5 млн. лв. в училищата

В София ще бъдат изградени модерни училищни тоалетни за 1,5 млн. лв. Това избраха гражданите, гласували по програмата “София избира” за която общината ще задели 1,5 млн.лв. за реализиране на проект, избран от столичани.

В началото предложенията бяха 71, от тях 39 стигнаха до гласуване, проведено в рамките на изминалия месец. Резултатите бяха представени от зам.-кметовете по дигитализация Генчо Керезов и по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Общо гласувалите са 23 452, а 5648 са избрали предложението за изграждане на модерни тоалетни в училищата. Проектът е на стойност 1,5 млн.лв., което е колкото цялото финансиране на програмата. Именно заради това ще бъде реализиран само един проект. Избраната идея предвижда да се даде възможност на столичните училища да кандидатстват за 50 000 лв. за обновяване на тоалетните за учениците до седми клас. В предложението се цитира проучване на Национална мрежа за децата сред ученици, които посочват, че 70% от тях отказват да ползват сегашните тоалетни, а въздържането водило до редица здравословни и психологически проблеми в подрастващите. Цитира се и статистика предоставена от Асоциация на родителите на деца с бъбречни заболявания според която 40 хил. деца живеят с неподозирани аномалии на отделителната система, а 9,9% или 118 800 деца имат уголемен пикочен мехур заради стискане.

В момента над 40% от училищните тоалетни са обновени, като в тази цифра не се включва новото строителство, стана ясно от думите на Чобанов. „През тази година за подобен тип ремонти са отпуснати 800 000 лв. С реализацията на спечелилия проект ще можем да напреднем сериозно в тази сфера. Обикновено акцент са новите сгради за детски градини и училища, които строим, но ремонтите и поддръжката също са важни, защото в повечето случаи става дума за стари сгради“, каза зам.-кметът по образование.

На второ място останаха идеите за промяната на движението на “Патриарх Евтимий”, изграждането на скейтпарк в Северния парк, изгледна площадка и кът за отдих на Копитото, както и автоматите за връщане на найлон и пластмаса, които да пускат билет за градския транспорт.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share