София има нов бюджет след продължили 4 часа дебати

След 4-часови дебати София има нов бюджет. 54 общински съветници участваха в гласуването. 33-ма от тях гласуваха „за“, против бяха 18, а трима от тях се въздържаха, съобщават от bTV.

След като кметът на София Йорданка Фандъкова представи Бюджет 2023 последва и дебат между общинските съветници. Пеню Пенев от ДБ каза, че ще гласува отговорно и ще подкрепи бюджета. Впоследствие при гласуването той беше единственият общински съветник от ДБ, които подкрепи бюджета. С изключение на Пенев, останалите общински съветници на Демократична България, както и на Спаси София не подкрепиха предложения бюджет за Столична община.

От групата на БСП гласуваха “против”, а общинските съветници от “Патриоти за София” гласуваха “за”.

В бюджета са заложени милиони за тротоари, за изграждането на 100 км канализация в 12 квартала на града, за изграждане на 6 км метро през Слатина, за изграждането на детски градини и ясли, като се финансират строителството на 45 такива, както и строежът на ново училище в „Манастирски ливади“.

Освен това са заделени солидни средства за израждане на спортни обекти, а големият акцент е цялостното ремонтиране на междублокови пространства. С приемането на бюджета беше осигурено и закупуването на сценична техника на Театър „София“. На последно място, но не и по важност в бюджета са предвидени и милиони за ремонт на общински болници.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share