София измести Добрич по скъпи бройлери

София измести Добрич по скъпи бройлери

София измести Добрич по най-скъпи замразени пилета (бройлери) на едро на годишна база, като повишаването на цените е станало през последните 2 седмици. Това показва справка в бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Докато по същото време миналата година административният център на Южна Добруджа е водел класацията с 4,95 лв./кг., през първата седмица на декември 2020 г. алтернативата на коледната пуйка в столицата стигна до 5,50 лв./кг, като в София минималната цена на едро в петък бе 4,70 лв./кг. В Бургас бройлерите на борсите също държат високи цени в рамките на 4,90-5,10 лв./кг.

Срещу най-ниски минимални цени под 4 лв./кг в петък е можело да се доставят замразени пилета в Ямбол – 3 лв./кг, Враца и Плевен – по 3,30 лв./кг, Враца, Пловдив и Сливен – по 3,80 лв./кг, Кърджали – 3,90 лв. и Силистра – 3,96 лв./кг, сочи още статистиката на ДКСБТ.

Средната цена борсите в петък на замразените пилета за цялата страна бе 4,27 лв./кг, на бутчета – 2,95 лв./кг, а на пилешките гърди – 7 лв./кг.