Софиянци решават чрез гласуване кои проекти да се реализират

Софиянци ще решат чрез гласуване кои проекти да се реализират по Програмата „София избира“. Това ще става в рамките на един месец от 1 ноември до края на същия месец. Това коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова, която представи нова програма на Общината за реализация на градски проекти, предложени от граждани и организации, съобщи „Фокус“.

В рамките на този 1,5 млн. лв. можем да финансираме един или няколко проекта. Това ще зависи от избора на гражданите. Затова нарекохме програмата „София избира“,коментира още тя.

„На база на това гласуване и на бюджета, който е за първите проекти, ще включим тези от тях, които бъдат избрани от гражданите, ще бъдат включени за реализация през 2021 г. откакто работя, винаги съм се стремила и сме създавали програми, които финансират граждански проекти, проекти на граждански, неправителствени, творчески организации, спортни клубове и организации, държавни, общински и независими структури“, допълни тя.

Фандъкова припомни, че през годините са били разработени седем подобни програми за финансиране на външни проекти на обща стойност около 4 млн. лв.: програма „Култура“ с бюджет от 1,5 млн. лв., програма „Европа“ с бюджет 450 000 лв. , „Младежки дейности и спорт“ с бюджет 640 000 лв., Програмата за финансиране на детско-юношески спорт за 900 000 лв. програма „Зелена София“ за 250 000 лв., „Социални иновации“ – 100 000 лв.

„Това са модели, които ние създадохме и които се приемат от нашите колеги от другите европейски столици като интересни и иновативни така, както ние проучваме техните идеи. По-различното е това, че докато във всички тези програми се предлагат от страна на граждани и организации проектите, но се оценяват от експертно жури, тук оценката ще бъде изцяло с прякото участие на гражданите. Втората разлика е, че другите проекти се реализират от самата организация, докато тук проектите ще се реализират от Столична община на база на класирането от гражданите“, допълни кметът.

Тя изтъкна, че очакват активност от гражданите и организациите, които да дадат предложенията си по Програмата „София избира“ в следващите три седмици.

„Призоваваме гражданите на София да гласуват. Със своя глас те ще участват във формирането на част от бюджета на инвестиционната програма на Столична община за следващата година. Това е един ангажимент, който бяхме поели, че ще даваме нови възможности за пряко участие на гражданите в разпределението на бюджета“, допълни тя.

До 25 октомври ще бъдат събирани предложенията на граждани и организации на имейл, а на 1 ноември ще бъдат обявени на сайта на Столична община. Дотогава на сайта ще бъде обяснена и методологията, по която ще се гласува. Два ще бъдат основните параметри: геолокация, за да бъде сигурно, че хората, които гласуват, живеят в София, а вторият, да се направи така, че един гражданин да има право да гласува само веднъж. Това вероятно ще се случи с идентификатор телефонен номер.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share