Снежна буря затвори 160 километра от магистрала в Калифорния

Калифорнийските власти затвориха близо 160 км от междущатската магистрала 80, тъй като най-голямата снежна буря за сезона се стовари върху планината Сиера Невада, където жителите бяха призовани да се подслонят и да не излизат на пътя, тъй като се подготвяха за снежна покривка до 3 метра в някои райони и опустошителни ветрове, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

„ИИИИИИ НИЕ СМЕ ЗАТВОРЕНИ!!!“ – публикува Калифорнийският пътен патрул в социалната мрежа „Екс“, като заяви, че затварянето се дължи на „виелици, силни ветрове и ниска видимост. Няма прогнозно време за повторно отваряне на магистралата“.

Властите затвориха междущатската магистрала в двете посоки след 17:00 ч. в ден, в който по-голямата част от повече от дузина ски курорти около езерото Тахо бяха затворени, а на посетителите на националния парк Йосемити беше казано да напуснат. Затворената отсечка от 160 км е на границата на щата западно от Рино, Невада, до близо до Емигрант Гап, Калифорния.

Калифорнийският пътен патрул, транспортните служители на щата и други власти съобщават през целия ден, че войници и други лица са реагирали на десетки сблъсъци по магистрала 80, автомобили, които са се плъзгали в снежни преспи или са затъвали край хлъзгавите пътища. Нямаше незабавни съобщения за сериозни наранявания.

Националната метеорологична служба в Рино съобщи късно в петък, че очаква най-много сняг да натрупа след полунощ, като продължи със снежна буря и навявания до събота, което може да намали видимостта до една четвърт миля или по-малко.