Служителите на МВР се вдигат нa протест от 21 октомври

Служителите в МВР започват регионални акции, чрез които продължават борбата за повишение на основните заплати на полицаите.

„Някъде акциите ще са пред МВР-тата. Започваме от Варна на 21 октомври, следват Хасково, Видин, Пловдив и други, докато не почне преговорният процес. Поставили сме си срок до 8 ноември. Ако нямаме резултат, ще има и други форми на протест“.

Това каза пред Bulgaria ON AIR заместник-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов. По думите му диалогът преди време е бил несъстоятелен.

„Нямаме резултат за двете страни от опитите за диалог. Не сме седнали с членове на правителството. Напълно наясно сме, че само в рамките на МВР този въпрос не може да бъде решен“.

„Уведомени сме, че в проектожбюджета са предвидени 10%, което за нас е подигравка, защото за други администрации бяха до 30%“, допълни Кузманов.

„Нашите колеги дори не могат да си планират вечерта в последните месеци“, каза още Илия Кузманов. Според него проблемът е в Министерския съвет, там направили грешка.

„Положението е нетърпимо. Нещата ще ескалират, един от проблемите може да е и напускането на системата на МВР. Щатът е недостатъчен, не сме достатъчно. Продължителността на работната година се очертава да е 13-14 месеца, а за много колеги единият месец се очертава да не се плати. Тази година един месец за много колеги ще остане некомпенсиран и нещата не вървят към добре“, обясни събеседникът.

Пандемията може да удари сериозно и улицата да остане без служители на реда.

„Рискът е неприемлив, както и отношението към нас. Отново се връщаме към мълчаливия протест“, допълни Илия Кузманов.

Previous post Пребитата от ревнив травестит полицейска щерка с ужасяващи подробности
Next post На всеки 5 продажби на имот – по едно дарение