Сложете огледалце върху чаршафите, резултатът ще ви изуми

В условията на пандемия от коронавирус, в която се намираме в момента, е изключително важно да се грижим за личната си хигиена и чистотата в дома си. И най-вече за спалното си бельо.

В противен случай, дори да си останете вкъщи, можете лесно да се изложите на риска от появата и развитието на различни заболявания.

Много хора смятат, че смяната на чаршафите веднъж месечно е напълно достатъчна. Това се потвърждава и от резултатите от проучване на американска компания, специализирана в производството на матраци.

Над 50% от анкетираните млади хора под 25 години са изразили мнение, че не смятат за необходимо да правят това по-често.

Сали Блумфийлд, професор в Лондонското училище по хигиена, казва, че най-оптималният период между смяната на спалното бельо е една пълна седмица.

Дори леглото да изглежда чисто, за 7 дни в него се натрупват много мъртви кожни клетки и пот. Това допринася за появата на множество вредни бактерии които могат да бъдат елиминирани само с подходяща обработка.

По думите й, прането трябва да става при най-високата температура, за да могат да бъдат убити възможно най-много бактерии. Освен това, през топлите месеци е най-добре да сушите чаршафите, калъфките за възглавници и завивките на открито.

Допълнителното тричасово проветряване на спалното бельо пък ще му върне първоначалната свежест дори в средата на седмицата.

Препоръчително е също така 2-3 пъти в месеца да минавате матрака с прахосмукачка.

Високата влажност на въздуха също е добра причина да се погрижите за по-честа смяна на спалното си бельо, защото вредните микроорганизми и гъбични бактерии се размножават във влажна среда много по-бързо, отколкото в суха.

Можете да проверите дали леглото ви е влажно изключително лесно. Трябва ви само едно малко огледалце. Поставете го върху чаршафа, покрийте го с одеяло и го оставете за 5 минути, след което извадете огледалото.

Замъгленото стъкло е сигурен индикатор, че спалното бельо трябва спешно да бъде изсушено.

Влажността може да се увеличи и ако човек се поти повече и леглото не се проветрява.

Между другото, най-добре е спалното ви бельо да е от естествени тъкани – памук или лен

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share