След ЛиЛана: Пускат на свобода и жената на Васил Божков

Елена Динева, жената на Васил Божков, ще бъде пусната днес от ареста с мярка „подписка“, съобщи „По света и у нас“. Наблюдаващият делото прокурор е изменил мярката и за неотклонение, тъй като на 27.10 изтичат осемте месеца от задържането й.

На 6.10 Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката на съпругата на Васил Божков на гаранция от 1 млн. лв., но тя не плати сумата и не излезе от ареста.

Елена Динева е ключова фигура в империята на милиардера, също така и дъщеря на бивш генерал от УБО.

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) пусна от ареста считания за „дясна ръка“ на Васил Божков и негов най-доверен адвокат Славчо Марков заради заболяване, което не позволява да остане с най-тежката мярка за неотклонение, съобщава „Лекс“. Затова 70-годишният адвокат, който е и бивш високопоставен полицай, ще бъде под домашен арест с електронна гривна за проследяване.

Марков беше арестуван в началото на юли и обвинен от прокуратурата, че бил част от престъпна група за принуда, изнасилвания и убийства, ръководена от намиращият се в Дубай бизнесмен.

Оттогава Марков е в ареста и съдилищата отказваха да го освободят. Сега съставът на АСНС е преценил, че и към момента има доказателства за обвиненията срещу него, както и опасност да извърши престъпление, но е преценил, че здравословно състояние на Марков е несъвместимо с условията на следствения арест.

След ареста на Славчо Марков и още няколко близки на Божков хора, прокуратурата обяви, че са открити данни за това, че са следени и са правени профили на магистрати и висш служител на МВР. Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържали техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.) и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица.

В един от профилите се съдържали указания за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрат е установен чрез „техническо средство“, твърдеше държавното обвинение.

Две седмици преди ареста на Марков и Балтов, Божков беше публикувал в профила си във Фейсбук снимки на прокурор Ангел Кънев, заснет да излиза от Националната агенция за приходите (НАП), като твърдеше, че фотографиите му били предоставени от симпатизант и обеща да разкрие повече за натиска на прокуратурата над НАП. След това пък Прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация, че заснемането на Кънев е криминален натиск.