След като тръгнем за работа: Обират ни дома за 10 минути!

Крадци обират апартаменти за рекордните 10 минути. Избират времето между 8.30 ч. и 9 ч., след като хората вече са тръгнали за работа. Нападат най-често партера и втория етаж, като нахлуват през дограмата. Разбиват с отвертка особено тази от PVC, което им коства само 15 секунди.

Това казаха разследващи от сектор „Кражби“ в Главна дирекция Национална полиция. По думите им последните етажи пък са атакувани от мними алпинисти или както на жаргон ги наричат, полицаите акробати, като проникват през капандурите. „Преди активния летен сезон в големите градове апартаментските кражби зачестяват. Криминално проявените знаят, че хората държат по-големи суми в домовете си, подготвени за почивката“, обясниха още от ГДНП.

Крадците се движат най-вече по двама. Единият винаги е отцепка и наблюдава за нежелани свидетели, докато другият тършува. След като набележат квартала, в който ще вършеят, правят минимум 1 ден наблюдение, за да уцелят точния час на влизане. Търсят по-тихи улици и блокове с по-малко движение, за да не правят впечатление. Голям проблем са им бабите пред входовете, които дебнат всеки преминаващ, особено през лятото, шегуват се разследващите. Апартаментите избират по външни белези – дали са с нова изолация, дограма, след ремонт, прясно подменена външна врата.

„Първата преграда им е как да влязат във входа. Предпочитат да не са с чип. Осигурят ли си достъп без проблем, влизат. Има крадци, които, щом чуят за нов заключващ механизъм, веднага си го купуват и започват да тренират. По-неуките ползват отвертка за разбиване и целят само 1-ви и 2-ри етаж“, обясниха криминалисти. По думите им апашите престояват в жилището максимум 10 минути. Търсят пари, накити и малка техника, която се побира в раница от сорта на телефони, лаптопи, таблети. Има и такива, които взимат дори парфюмите на собствениците.

„По-обиграните апартаментски крадци влизат в къщи в тузарските квартали. Знаят, че плячката им е по-голяма, а и могат да си тръгнат и с автомобила на собствениците, ако открият ключовете му“, разкриха от ГДНП. В тези случаи обаче наблюдението е поне седмица. Изучават се навиците на живеещите вътре – кога тръгват за работа, ако има деца – дали са на училище, има ли куче, както и пуска ли се СОТ. Крадците атакуват най-вече през нощта, когато всички вътре спят, а алармите са изключени. „Не ги интересува, че хората са вътре. Тихи са, обучени и действат бързо“, допълниха полицаи. Интересното е, че по данни на ГДНП традиционно София е с най-голям брой домови кражби. Почти няма квартали без такива, но най-спокойният се оказва „Дружба“.

Пияници и наркомани тарашат църкви и болници

Наркомани и пияници масово обират църкви и болници. Търсят колкото за поредната доза или шише алкохол, сочат данните на полицията. „В последно време са започнали да влизат по лечебни заведения и да прибират портмонета от медиците или от болничните стаи. Единственото, за което внимават, е да няма някой в стаите и действат. Една от столичните болници преди две седмици е подала няколко сигнала за този вид посегателство, пише „Телеграф“.

Измамници се правят на цивилни полицаи

Измамници се правят на цивилни полицаи или социални работници, за да влизат в къщите на хората и да ги обират. Бележка, залепена на вход в столичния кв. „Люлин“, предупреждава за схемата. Тя беше разпространена във Фейсбук и буквално взриви интернет пространството. На нея е изписано, че мнимите полицаи показват фалшива служебна карта. Искат да влязат уж за да проверят данните на живеещия на адреса човек или пък за чаша вода. Докато собственикът отиде да донесе личната си карта, измамникът краде всичко, което види. „Ако е цивилен служител на МВР и просто иска сведения от вас, няма никаква причина да го пускате в дома си. Ако имате подозрение, че са измамници, звъните на 112 и те ви свързват с дежурния на съответното РУ и просто следвате неговите указания“, коментира служител на МВР под публикацията.