След двойното убийство в „Банишора“: Потвърдиха ареста само на единия обвиняем

Никола Спасов, който е обвинен в помагачество при двойното убийство и палеж на жилище в кв. „Банишора”, остава в ареста. Това реши тричленен състав на Апелативен съд – София. С него бе потвърдено определението на Софийски градски съд.

Според съда има достатъчно данни, че той е извършил това, за което е обвинен, също така съществува опасност лицето да се укрие. Спасов е регистриран на адрес в София, но живее в Сливница. Сред мотивите на магистратите, мъжът има опасност да извърши и друго престъпление. Определението на САС не подлежи на обжалване и протестиране.

Припомняме, че жестоко двойно убийство, прикрито с пожар, беше разкрито от екип от криминалисти. В полунощ на 10 октомври е получен сигнал за пожар в кв. „Банишора“. След потушаването на пламъците, огнеборците се натъкнали на силно обгорените тела на майка и син. Разследващите установили, че пожарът е умишлен.

Аз съм виновен за престъплението, призна в Софийския градски съд 35-годишният Бисер Русинов. В четвъртък той и връстникът му Никола Спасов се изправиха пред съдия Андрей Ангелов за определяне на мярка за неотклонение по най-тежкото престъпление – обвинение в убийството на майка и болния ѝ син.

Телата на Мирка Ресиловска и около 60-годишния ѝ син Евгени Гигов, който бил инвалид, бяха открити вечерта на 10 октомври в опожареното им жилище в бл. 53 в кв. “Банишора”.

Първоначално се смяташе, че двамата са загинали при пожара. Аутопсията обаче показа, че майката и синът са починали от множество травми по телата. А огънят бил подпален умишлено, за да се прикрие двойното убийство, причинено заради грабеж.

Дни по-късно бяха задържани рецидивистът Бисер Русинов, който по адресна регистрация се води в град Дунавци, но живее в кв. “Изток”, и Никола Спасов от Етрополе. Той обитава същото мазе на ул. “Жолио Кюри”.

Двамата бяха доведени в съда в четвъртък оковани с белезници и пранги на краката.

В самото начало на заседанието Бисер направи самопризнание и тръгна да дава обяснения. Наложи се съдията да го прекъсне, за да му обясни, че на делата за определяне на мярка за неотклонение не се говори това.

Бисер обяви, че е с висше образование, но е безработен и три пъти осъждан за кражби. Излязъл от затвора във Враца на 21 декември 2021 г.

Никола, който се оказа баща на две малки деца – на 4 и година и седем месеца, се представи като рекламен агент, защото раздвал флаери. Иначе е с основно образование. Той подслонил Бисер в мазето на “Жолио Кюри”, което обитавал с жена си и децата преди два- три месеца. Помещението било пригодено за живеене. Преди това двамата не се познавали. Никола го подслонил, защото след затвора Бисер нямал работа и къде да живее.

След задържането първо Никола направил самопризнанието в полицията и разказал всичко за 10 октомври.

Той обаче твърдял, че не е знаел какви ги върши в жилището неговият приятел. Бисер му казал, че трябва да отидат да пренесат багаж. Когато стигнали до блока, го оставил да пази пред входа, обяснявал Никола пред криминалистите. Чакането продължило часове наред.

После Бисер излязъл с две чанти. Двамата хванали такси, с което се прибрали до ул. “Жолио Кюри”. По пътя били спокойни, говорели обичайни неща, разказал шофьорът в полицията.

Част от вещите били оставени в заложни къщи, други били открити в мазето. Според адвоката на Никола Георги Тодоров те били предимно техника.

Едно от доказателствата са угарки от цигари “Марлборо”, открити в дома на Мирка Ресиловска и сина ѝ. По тях имало ДНК от Бисер. Негови следи били намерени и по тялото на жената. Бисер се запознал със семейството чрез брат си. Една от версиите е, че брат му бил масажист и от време на време ходел да помага на неподвижния Евгени.

“Убийството е възможно най-укоримото от правна и морална гледна точка престъпление”, произнесе съдия Ангелов. Той остави двамата в ареста.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share