След бунт: Спират строежa на нов паркинг за 150 коли в „Надежда“

След бунт: Спират строежa на нов паркинг за 150 коли в „Надежда“

Строежът на нов паркинг за 150 коли в столичния квартал „Надежда“ е спрян. Това съобщи шефът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев пред Канал 3.

Преди 5 дни от ЦГМ съобщиха, че нов наземен паркинг на територията на ж.к. „Надежда“ ще бъде изграден в рамките на 150 дни. По план фирмата изпълнител трябва да изгради наземното съоръжение, разделено на две части и с обща площ от 4 дека. Първата част е с 65 паркоместа за общоползване, а втората е с 86 места за наказателен паркинг. Сега обаче се оказва, че строителството е спряно, заради недоволство от страна на жителите в кваратала, разкри Дилчев.

Той разкри и загубите на дружеството по време на пандемията. По данни на Дилчев от началото на годината до края на август приходите на ЦГМ са с 35 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период миналата година. Той припомни и кредита от 15 млн. лв., който ЦГМ изтегли, за да може да се разплати на транспортните оператори. „Почти в цяла Европа градския транспорт е дотиран. Тези 15 млн. лв. бяха, за да осигурим работата на транспортните оператори. Пътуващите с градския транспорт са намалели, имаше месеци, с които бяха спадът беше 75%“, каза Дилчев.

Относно носенето на маски в градския транспорт Дилчев отбеляза, че при повечето проверки не се констатират нарушители. Той даде за пример, че в рамките на час били проверени 7-8 автобуса, но всички хора били с маски. Въпреки това от ЦГМ продължават с проверките за спазване мерките срещу коронавирус.

Шефът на ЦГМ припомни също, че предстои пускането на система за глоби за направилно паркиране с непристъствени фишове. Дилчев изтъкна също, че в четвъртък Столичния общински съвет ще гласува дали да се разшири зелената зона в кварталите „Яворов“ и „Иван Вазов“.