След атентата в Словакия: Това е опит за убийство!

Словашкият премиер Роберт Фицо е „между живота и смъртта“, след като е бил прострелян „няколко пъти“, заяви правителството на централноевропейската държава в официалната му страница във „Фейсбук“, цитирано от Франс прес, пише БТА.

„В момента го превозват с хеликоптер до Банска Бистрица, той се намира между живота и смъртта“, се казва в изявление на правителството, което определя нападението срещу премиера като „опит за убийство“.

Словашкият премиер беше ранен при стрелба след правителствено заседание по-рано днес.

Словашката новинарска агенция ТАСР цитира заместник-председателя на парламента Любош Блаха, който заяви, че Фицо е бил прострелян.

По информация на телевизия ТА3 инцидентът е станал в град Хандлова, разположен на около 150 километра североизточно от столицата Братислава. Фицо е бил прострелян в стомаха пред местния Дом на културата, където е отивал за среща със свои поддръжници. Чути са били четири изстрела.

В момента районът е отцепен.

Очевидец разказа пред Ройтерс, че е чул няколко изстрела и е видял как полицията задържа мъж, който е бил откаран в автомобил на силите на реда.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова каза, че опитът за убийство на премиера Роберт Фицо е „атака срещу демокрацията“, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

„Физическото нападение срещу премиера е преди всичко атака срещу човека, но също и атака срещу демокрацията. Всяко насилие е неприемливо. Речта на омразата, на която ставаме свидетели в обществото води до действия на омразата. Моля, спрете това“, каза Чапутова, която е политически опонент на Фицо.

Тя съобщи, че нападателят е арестуван, но не даде повече подробности.

„Полицията е арестувала нападателя и ще предостави повече информация възможно най-скоро“, каза Чапутова.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share