Славов: Няма как освободен за уронване престижа на съдебната власт да се върне във ВКП

„За голяма част от българите Иван Гешев беше делегитимиран още първите месеци, даже още преди да бъде избран (б.р. за главен прокурор) на основание предишните му действия, неговите изказвания. Това, че атакуваше адвокатурата, гражданските организации, имаше недопустими действия като главен прокурор, каза правосъдният министър Атанас Славов в ефира на bTV.

Гешев е освободен на конституционно основание за уронване престижа на съдебната власт. Няма как освободен на това основание да се върне като прокурор във ВКП, защото основанието е едно и също както за отделните магистрати, така и за техните ръководители. За мен това връщане би било недопустимо, коментира правосъдният министър.

Славов допълни, че вече бившият главен прокурор няма повече място в прокуратурата.

Процедурата по избиране на Борислав Сарафов

„Начинът, по който беше избран г-н Сарафов, без да има публично заседание, без други кандидати да участват в процедурата, без преценка на професионалните и нравствените качества, каквото е задължителното изискване на Закона за съдебната власт и без спазване на процеса, който е дължим в избора на най-високите длъжности в съдебната власт, поражда основателни съмнения за мотивите на този избор“, заяви Славов.

„Членове на ВСС, изтъкнати юристи, представители на правни организации развиха аргументирано тезата, че компетентният орган е ВСС в пленарен състав, а не прокурорската колегия“, добави правосъдният министър.

По думите на Славов има процесуални механизми, по които ако се приеме, че Сарафов е избран от некомпетентен орган да бъде проведен нов избор.

„Считам, че проведеният избор не е достатъчно легитимен. Считам, че останаха сериозни съмнения относно процедурата и качествените аспекти на този избор. Ще използвам моите правомощия, че да премахнем тези съмнения“, каза Славов.

„На първо място, в пленарен състав в четвъртък ще поискам произнасяне относно това дали компетентният орган за избор е прокурорската колегия, или пленума. За да тръгна да освобождавам някого, първо трябва да съм сигурен, че той е избран по правилата. Ако не се разсеят съмненията, ще заведа дело във ВАС пледирайки нищожност на взетото решение“, обясни той.

По думите му това е процесът, който трябва да бъде минат, преди да се иска предсрочно освобождаване на Сарафов от и.д. главен прокурор.

„Не мисля, че има намеса на политическите власти в съдебната власт“, поясни правосъдният министър.