Славов: Изборът на Сарафов е много бърз, поражда съответните въпроси

„Доколкото разбирам, г-н Сарафов обявява курс към реформи и към спиране на злоупотребите с власт от страна на Прокуратурата. Много е важно този избор да не е краят на започналата реформа, а да е само началото. Ние няма да се откажем от конституционните промени, нито от съдебните промени в закона. Реформата тепърва предстои. Тя не свършва с избора на г-н Сарафов”. Това каза правосъдният министър Атанас Славов в коментар на избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор, цитиран от Нова телевизия.

По думите му изборът на Сарафов е бил по-бърз от очакваното, което „поражда съответните въпроси“.

Очаквах, че ще има известно време, преди този избор да бъде оповестен и извършен. Авторитетни членове на ВСС изразиха мнение, че Пленумът би трябвало да е органът, който избира, а не Колегията. На второ място – преди да се извърши такъв избор, предвид заявката за решителна промяна в прокуратурата, беше важно първо да се изготви профил на кандидата, който да съответства на принципите и изискванията, заложени в Закона за съдебната власт. И на трето място трябваше да видим заявката, с която избрания кандидат встъпва, допълни министър Славов.

Според правосъдния министър трябва да има решителна реформа в прокуратурата. „Тази реформа обаче не трябва да се изразява само в смени, каквито безспорно са наложителни. Трябва да има промяна в етоса, правилата, стимулите за работа и начина, по който Прокуратурата упражнява своята обвинителна дейност. Дали г-н Сарафов ще е началото на тази промяна, или ще е продължаване на досегашни практики – предстои да видим“, заяви Славов.