Скрита икона в центъра на София събира разтурени семейства

Чудотворна икона на св. Николай се намира в центъра на София. За нея се разказва, че прави големи чудеса – намира работа, лекува и решава имотни спорове, събира разтурени семейства със застъпничеството на Мирликийския чудотворец.

„Колкото пъти там сме се молили за нещо, винаги ни се е давало сякаш Отгоре“, разказват миряни, визирайки черквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ на столичната ул. „Цар Калоян“ №8. Мнозина ще дойдат задължително и на 6 декември (Никулден), когато се чества празникът на светията. 56-годишната Радослава Ботева от Плевен споделя, че преди години останала без работа.

Лутала се тук и там в различни фирми, уж да я изпратят в чужбина, но само парите ѝ вземали. И нищо. Вървейки по посока ЦУМ, вдясно под козирката на хотел „Рила“ видяла храм и решила да влезе. Клисарката там я посъветвала да се помоли пред св. Николай.

„За мое изумление още на връщане във влака срещнах своя съученичка, с която не се бях виждала повече от 15 години. Тя се бе устроила в Австрия, имаше бизнес с ресторант и хотел. На драго сърце ми предложи да ме вземе при нея, още повече че точно тогава си търсели служители“, разказва благодарната жена.

Хора споделят и други изумителни случаи. Мъж от Своге дошъл да се моли за жена си. Тя имала голяма миома, която била в близост до яйчниците. Докторите казали, че могат да отстранят образуванието, но после щяла да остане бездетна. След молитва тук обаче операцията минала успешно, а скоро мъжът се сдобил с рожба. Мирликийският чудотворец помогнал и на няколко разтурени семейства да заживеят отново в хармония. Благодарна столичанка споделила, че се е спасила от комшийка магьосница след небесното застъпничество на св. Николай. Домакинята доверила, че нейна съседка ѝ завидяла на семейното щастие и започнала да ѝ крои магии за раздяла. Пъхала под изтривалките косми от животни, правела питки с варено тесто, които поставяла на перваза.

В един момент ,изглежда, всичко това дало резултат, защото мъжът охладнял към половинката си и в един момент решил да се премести в друго жилище. Подир молитва тук двамата отново се събрали. „От иконата ли, от мястото ли, но чудесата тук са всекидневие“, нареждат миряни.