Скандално! Не можем да съдим Pfizer при проблеми с ваксината

Великобритания стана първата държава, в която вече поставят ваксината на Pfizer срещу COVID-19. Според очакванията на експертите тя е напълно безопасна, а компанията производител се похвали с 95%-на ефективност на медикамента.

Прелюбопитно е защо тогава правителството на Великобритания е дало правна защита на фармацевтичния гигант Pfizer от съдебни процеси. Става ясно, че това е било поискано от компанията, за да се разпространи ваксината срещу COVID-19 на Острова още тази седмица.

Пред The Independent от Министерството на здравеопазването и социалните грижи са потвърдили, че компанията е получила правна защита от съдебни действия при евентуални проблеми с ваксината.

От медията подчертават, че през последните седмици правителството е приело законови промени, които дават защита на компании като Pfizer от съдебно преследване от страна на пациенти в случай на усложнения след ваксинация.

Правна защита получават и служителите на NHS (Националната здравна служба), предоставящи ваксината, както и производителите на лекарството като BioNTech в случая.

Ваксината ще бъде достъпна за всички на възраст над 16 години, но няма да бъде достъпна за бременни жени поради липсата на данни как може да повлияе на тях и бебето. Текущо съдебно дело разглежда това, подчертават от медията.

Ваксината Pfizer/BioNTech получи разрешение от британската Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на 1 декември, съгласно регламент 174 от Регламентите за хуманната медицина 2012 г., който позволява нелицензирано лекарство да се използва при спешни случаи, като пандемия, уточнява The Independent.

Previous post ТИР поднесе и се заби в селска къща
Next post Пореден абсурд: Покойник от Блатница дължи 102 лв. данъци