Си Цзинпин след среща с Блинкън: Китай и САЩ постигат напредък

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна днес с китайския президент Си Цзинпин в Пекин на фона на засиленото напрежение между САЩ и Китай, предава ДПА, цитирана от БТА.

Срещата, потвърдена едва в последния момент, се състоя на втория ден от пътуването на американския пратеник в Китай.

Си определи разговорите като „много добри“ и заяви, че „двете страни са постигнали напредък и съгласие по някои конкретни въпроси“.

„Взаимодействието между държавите винаги трябва да се основава на взаимно уважение и искреност“, каза Си и добави, че се надява посещението на Блинкън да помогне за „стабилизирането на китайско-американските отношения“.

Това е първото посещение на държавен секретар на САЩ в Китай от 2018 г. насам. Съобщението, че Си ще разговаря с Блинкън, се възприема като специален жест и знак, че Пекин цели да охлади рязко нарастващото напрежение между съперничещите си сили.

Разговорите със Си дойдоха след два дни на интензивна двустранна дипломация, посочва ДПА.

Днес Блинкън се срещна и с ръководителя на китайската външна политика Ван И, който е по-висшестоящ от външния министър Цин Ган в йерархията на властта в Пекин.

Според държавните медии Ван е заявил, че посещението на Блинкън е дошло в „критичен момент в китайско-американските отношения“, които се намират в „низходяща спирала“.

Ван И е поискал от американската страна да спре да раздухва „теорията за китайската заплаха“, съобщава китайската обществена телевизия.

Вчера Блинкън разговаря с Цин Ган в продължение на седем часа и половина – много по-дълго от планираното.

По време на срещата им Блинкън повтори, че Съединените щати преследват „визия за свят, който е свободен, отворен и поддържа международния ред, основан на правила“.

Държавният секретар на САЩ също така покани Цин Ган във Вашингтон. И двете страни заявиха, че разговорите са били откровени и конструктивни.

По време на първото си посещение в Китай като първи дипломат на САЩ Блинкън е разгледал редица спорни въпроси, но също така и области, в които Пекин и Вашингтон биха могли да си сътрудничат, съобщи Държавният департамент на САЩ.

САЩ и Китай имат едни от най-важните двустранни отношения в света. Тези връзки бяха сериозно обтегнати от редица проблеми, включително подкрепата на Китай за войната на Русия в Украйна, заплахите на Пекин срещу Тайван и продължаващите търговски спорове в области като съвременните компютърни чипове.