СИРИЗА зад адските пожари през 2018-а със 102 жертви?

СИРИЗА зад адските пожари през 2018-а със 102 жертви?

Прокурор от Атина предложи във вторник да бъдат изпратени общо 27 души, сред които някои видни членове на предишната администрация на СИРИЗА, заради смъртоносния пожар, унищожил морския курорт Мати, Западна Атика, през 2018 г., най-засегнатата област в ада, който уби 102 души и рани десетки, пише електронното издание на Kathimerini, цитирано от „Фокус”.

В предложението са посочени бившият регионален управител на Атика Рена Дуру, тогавашният генерален секретар на Гражданска защита Янис Капакис, бившият кмет на Маратон Илиас Псинакис и настоящият ръководител на пожарната служба на Гърция Стефанос Колокурис, който през 2018 г. беше ръководител на специалното звено за бедствия (EMAK), заедно с няколко високопоставени служители на пожарната служба, гръцката полиция (ELAS) и гражданската защита. Назован е и 70-годишният мъж, който е запалил огъня, изгаряйки дърва пред къщата си в района Даоу на планината Пендели.

В зависимост от официалната си роля по това време 27-те са изправени пред обвинения за убийство по непредпазливост, извършено чрез пропуски от служителите на реда, и причиняване на телесни повреди поради небрежност, извършена чрез пропуски. И двете обвинения са углавни. Мъжът, който е запалил огъня, ще бъде обвинен в палеж.

Предложението на прокурор Йоргос Поликратис на 680 страници е шамар за участващите служители, тъй като се отнася до „комбинирано, всеобщо небрежно поведение, довело до трагичен изход“.

Назовавайки причините за трагедията прокурорът отбелязва, че държавата е била „неподготвена“, че е налице „недостатъчна“ мобилизация на противопожарните сили и че властите „не са успели да преценят“ риска, произтичащ от пожара. Той също така установи, че не всички налични сухопътни и въздушни сили са незабавно изпратени, като се има предвид, че пожар е избухнал и в Кинета, Западна Атика, като не е показано подходящо оперативно управление на противопожарните самолети.

Предложението на прокурора ще бъде разгледано от Съветът на наказателните съдии, който, ако се съгласи, ще отвори пътя за дългоочаквания процес, повече от три години след смъртоносните пожари.

Бедствието се разви следобед на 23 юли и бързо се разпространи в морските градове Мати и Кокино Лиманаки, източно от Атина, разруши къщи и принуди жителите и туристите да бягат, за да спасят живота си. Пожарната служба също се опитваше да потуши пожар в близкия курорт Неос Вуцас и друг в Кинета, който избухна по-рано през деня.