Сиренето поскъпва заради нови разпоредби, спад на износа с 6 на сто

Производители подозират стремеж за премахването на по-евтините продукти от пазара след приемане на нови правила от Министерството на земеделието. Ако това се случи обаче, сиренето ще скочи до цени от 14 лв.за килограм, които биха били непосилни за по-голямата част от населението, прогнозира част от браншът.

„Колкото повече бъркаме в темата, толкова по-голям шанс има да съсипем този бранш“, категоричен бе преработвателят Ивайло Камаджиев, според който никой не е починал от малко повече вода в сиренето. В отговор на твърденията на браншовиците, че сиренето е безопасно, а някои от точките в наредбата – ненужни. Новите разпоредби бяха обсъдени на земеделска комисия в парламента.

Експортът на българско сирене през последните десет години е спаднал с близо 6 на сто, заяви председателят на Асоциацията на млекопреработватели у нас Димитър Зоров. По думите му южната ни съседка Гърция пък е отбязала ръст на експорта на сирене фета в същия размер.

Той разкри, че към Съединените американски щати се изпращат продукти с наименование „овче сирене“, но те в действителност нямат нищо общо с това. Именно поради тази причина „пазарът е убит“. „Заради липса на стандарт съсипахме пазара в Русия, Румъния и САЩ“, подкрепи го колегата му от Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов.

Богомил Николов от Активни потребители поясни, че „не купуваме продукт, купуваме скъпа вода“. Според изследване на асоциацията от 2005 г. на пазара не е имало продукт с по-високо от допустимото водно съдържание.

Експертът подчерта, че математиката описва истината най-добре. При закупуване на 7 литра мляко по 0.60 лв. и се добавят труда, тока, търговската отстъпка и останалите разходи – не може да се получи 5 лв. продажна цена.

Експертът от Българската агенция по храните Сергей Иванов пък допълни, че всеки месец у нас се регистрират случаи на листерия и други заболявания, предизвиквани от млечни продукти. Салмонелата е предизвикала и смъртни случаи. По време на заседанието на земеделската комисия, на което бяха изслушани представители на млекопреработватели у нас, не присъстваха министър Танева и заместниците й.