Синът на Байдън в съмнителни сделки с руска милиардерка

Хънтър Байдън – син на кандидата на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън, е извършил съмнителни сделки за милиони долари с най-богатата руската бизнесдама – Елена Батурина, вдовица на бившия московски кмет Юрий Лужков. Това твърдят сенаторите републиканци Рон Джонсън и Чък Грасли, а днес е публикуван докладът по този въпрос.

Според него на 14 февруари 2014 г. Батурина е превела в банковата сметка на „Rosemont Seneca Thornton LKC” 3,5 милиона долара по „Споразумение за консултантски услуги DD12.02.2014. „Rosemont Seneca Thornton” е инвестиционна компания, чийто съосновател е Хънтър Байдън”, се казва в доклада.

Авторите му твърдят, че от 6 май до 8 декември 2015 г. Батурина е направила 11 превода за общата сума от 392 000 долара по сметка, принадлежаща на компания BAK USA LLC. Девет от тези транзакции на стойност 242 000 долара първоначално са постъпили в сметката на „Rosemont Seneca Thornton”, след което са били пренасочвани в сметката на BAK USA. В основанието за нареждането е записано „Договор за заем”, пиши в доклада. Става въпрос за стартъп компания в град Бъфало за производство на таблети съвместно с неназован китайски партньор. През май 2019 г. компанията обяви банкрут.

„Хънтър, семейството му и (неговият делови партньор Девън) Арчър са получили милиони долари от чуждестранни граждани със съмнително минало”, твърдят сенаторите. Освен преводите от Батурина към тези транзакции се отнасят и получените 142 000 долара от компания „Novatus Holding”, чийто основен акционер е гражданинът на Казахстан Кенес Ракишев – зет на тогавашния кмет на Астана.

Документът описва също парични преводи, свързани с работата на Байдън в компания „Burisma” в Украйна. В доклада тя е описана като „частна украинска компания за нефт и газ, собственост на корумпирания украински олигарх Микола Злочевски”. Тогава в сметката на компанията, свързана с Арчър и Байдън, са преведени милиони долари.

Подозрения у сенаторите са предизвикали контактите на Хънтър Байдън с различни граждани на Китай, „свързани с комунистическото правителство и Народноосвободителната армия”. „Тези връзки се изразяват в съмнителни транзакции на милиони долари”, се твърди в документа. „Хънтър Байдън е плащал на жени нерезиденти – граждани на Русия или други източноевропейски държави, които може да са свързани с „Източноевропейския пръстен за проституция и трафик на хора“, се казва в доклада. Твърдението не е подкрепено с подробности.

Позовавайки се на данни, получени от Министерството на финансите, авторите на документа „посочват потенциално престъпна дейност, свързана с транзакции между Хънтър Байдън, неговото семейство и партньори и украински, руски, казахстански и китайски граждани“, пише Блиц.