Синдикатите за новата минимална: Да, стъпка напред е, но чак от догодина

Синдикатите са доволни от окончателно приетите промени в Кодекса на труда, с които минималната работна заплата ще е 50% от средната брутна за период от 12 месеца назад. Те определиха промените в текстовете като стъпка напред, но изразиха недоволство, че промяната ще важи от догодина, а на както настояваха от БСП и „Възраждане“ – от 1 юли тази година.

МРЗ ще е 50% от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, приеха депутатите

В кулоарите на парламента Любослав Костов от КНСБ и Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ заявиха, че поправките не отчитат европейската директива за адекватна работна заплата:

„Целта на цялата директива е такава – минималната заплата да е адекватна и този, който полага труд за минимална заплата, да не е работещ беден. Това, което днес се прие е една част от директивата. И ако продължават да си затварят очите, аз не знам после с какви очи след това ще ходят следващите 2 месеца в предизборна кампания да обещават на хората и какво ще им обещават“, каза Костов.

„Ако някой очаква, че МРЗ се определя по една формула (от типа ) X+Y/Z e равно на еди-колко си, трябва да се раздели с тази илюзия. Не можем да опростим живото до една формула – това е, което днес беше направено, и то ще бъде променено, просто защото противоречи на европейските директиви“, коментира Григорова.