Сетили се! И петте павилиона на столичния бул. „Гешов“ – незаконни

Петте преместваеми обекта на бул. “Иван Гешов” в района на болница “Св. Иван Рилски”, проверени от екип на Столичната община по заповед на кмета на София след фаталния инцидент в неделя, където при токов удар загина 16-годишно момче, се оказаха незаконни.

Това съобщиха от кметството днес. Два от обектите са в терена на болница “Св. Иван Рилски” и 3 на тротоара пред болницата. За павилионите в двора на болницата са сключени договори от ръководството на лечебното заведение през 2016 г.

Документи за поставянето и въвеждането им в експлоатация не са установени

През 2018 г. това е констатирано от тогавашния кмет на район “Триадица” и Столичната община чрез “Общински строителен контрол” започва процедура по премахването им като незаконни. Процедурата е върната в районната администрация за отстраняване на пропуски, където не е завършена.

За начина на захранване на двата обекта с електричество липсват проекти и разрешения, като те са изцяло незаконни. Трите обекта, които пък попадат в обхвата на тротоара, са поставени след процедури, проведени от район “Триадица”. И при трите са открити нарушения в разрешенията за поставяне, издадени от района в несъответствие с одобрените схеми. Към разрешенията за поставяне от районната администрация не са одобрени проекти за електрозахранване на обектите.

Проверката, възложена от кмета на Столичната община, продължи и вчера, като ще завърши с констатации и разпореждания.

Със заповед на градския прокурор на София е сформиран екип от следователи, които да разследват причината за смъртта на удареното от ток 16-годишно момче. Към настоящия момент се извършват разпити на множество свидетели, сред които и представители на институциите, имащи отношение към инцидента, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Установена и иззета е камера за видеонаблюдение, монтирана в района на местопроизшествието и обхващаща мястото на инцидента. Записите се преглеждат.

На местопроизшествието е извършен допълнителен оглед,

в който са участвали и лица с експертни познания в областта на електрозахранването и електроразпределението. Към материалите по делото е приобщен голям обем от документация, в това число свързването на намиращите се в района търговски обекти към електропреносната мрежа, добавиха от прокуратурата .

В хода на разследването е установено, че от наличните в района пет преместваеми обекта тип „павилион“ три са имали договорни отношения с Община „Триадица“ и два – с УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Огледът на местопроизшествието сочи, че откритият усукан проводник, представляващ източник на повишена опасност, е захранвал павилион, ползван от търговско дружество с адресна регистрация във Варна, добавиха от прокуратурата. Разследването продължава под надзора на СГП.

Междувременно проверка установи поредно място по улиците на София, по което протича ток. То се намира в непосредствена близост до шахтата, върху която стъпи загиналият 16-годишен Людмил, предаде Нова тв.

„Уредът показа, че протича ток. Достатъчно силен е”, каза инж. Йовко Раканов, преподавател по електротехника и електроника. Напрежението е от кабел, който захранва павилион в близост.

„Единият вариант е шахтата да е на телекомуникационните компании, другият е да е на електроразпределително дружество или на уличното осветление”, посочи инж. Раканов. Той обясни, че

по шахтата, която стана причина за смъртта на момчето, има следи от ръжда

„Това означава, че може би е текъл ток и се е образувал електрохимичен процес. Тази ръжда е характерна точно за такъв процес. Съседната шахта е абсолютно чиста по ръба”, добави инж. Раканов.

Previous post Нова беда! Ледени висулки раниха жена насред София
Next post Вижте жребия за 1/4-финалите в Купата на България