Селата край Будва – перли на Адриатическото крайбрежие

Будва в Черна гора винаги е била известна като привлекателна туристическа дестинация, която особено през летните месеци е място на красиви събития, нощни и дневни забавления, най-атрактивните предложения за настаняване, красиви плажове, гастрономи, концерти и спектакли.

По-малко известно е, че Будва предлага много повече, т.е. че е пазител на културата в този регион и че крайбрежието на Будва е истинско неоткрито съкровище.

В година, белязана от пандемията Covid-19, повече от всякога на преден план излиза значението на престоя в природата, свързването с нея и изследването на селските райони, културата и историята на тези райони.

Селата в Будва са автентично туристическо предложение, главно поради специфичната си архитектура, природна среда и близост до важни културно-исторически, предимно религиозни сгради. Трудно е да се намери по-малка площ с голям брой паметници на културата, повечето от които манастири и църкви, датиращи от 9-ти век, въпреки че следите от живота на Будванската ривиера датират от времето на древните гърци, енхелейци, илири и римляни.

Някои от тях могат да бъдат обиколени с единствената пешеходна обиколка през Пастровица, а периодът извън основния туристически сезон е идеален за такава разходка. От манастира Войники, построен през 15 век, можете да стигнете пеш до село Куляче, където се намира манастирът Дулево, построен по времето на цар Душан на много живописно плато.

Малко по-далеч е единственият манастир Рустово, който е построен в равнината зад Свети Стефан, откъдето се открива гледка към безкрайното синьо море. Разходката води по-нататък до село Челобрдо и след това до известния Егоров път до вековния манастир Прасквица. На тези места ще откриете топла атмосфера, прекрасни домакини и ще намерите спокойствието, от което толкова много се нуждаете.

Близо до плажа Бечичи, на надморска височина от близо 200 метра, се намира село Ивановичи. В автентичната си среда, защитена от каменни къщи с местна архитектура, старата маслинова дървесина „Веля“ се е вкоренила преди повече от 2000 години. Според легендите дървото датира от времето на илирите, т.е. енхелеите, които са живели в този район от древни времена. Учените казват, че това е може би едно от най-старите маслинови дървета в света. Поради тези причини това дърво е защитено от закона от 1994 г.

Стъблото на маслината „Веля“ е внушително – високо е 11 метра, а диаметърът на стъблото над земята е над 4 метра. Принадлежи към сорта „жълтеница“ и дава плодове, когато се „роди“ годината. Местните си спомнят – казва собственикът й Слободан Мирко Иванович – че понякога е давала маслини, от 16 до 18 „лати“, което означава около 200 килограма плодове и 40 литра най-висококачествено масло.

Здравословната природна атмосфера, традиционната кухня, пресните домашно отгледани плодове и зеленчуци, изворната вода, възможността да се насладите на разходките из хълмистите и планински части на крайбрежието и запознаването с историята и културата на този район, близостта до най-красивите плажове на Будванската ривиера – са само някои от причините, поради които будванстките села, наречени „перли на Адриатическото крайбрежие“ трябва да бъдат посетени!

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share