Секции в 60 държави са планирани за вота 2 в 1

Районните избирателни комисии вече приемат документи за регистрация на листите с кандидатите за народни представители. Крайният срок е 17.00 часа на 29 април. Листи могат да регистрират само партиите и коалициите, допуснати до участие в изборите на 9 юни от Централната избирателна комисия, съобщи БНР.

За вота „две в едно“ зад граница на този етап се планира секции да има в 60 държави. ЦИК обяви местата за гласуване в дипломатическите и консулските ни мисии, както и тези извън тях, в които на предходни избори са гласували не по малко от 100 избиратели. Министерството на външните работи не препоръчва да се разкриват секции за вота в украинската столица Киев и в Одеса.

С писмо до Външното ни министерство определя за нецелесъобразно секции за гласуване да има в Рамала, Палестина, посолствата ни в Техеран в Иран, Сана в Йемен, Багдад в Ирак, в Пхенян, в Дамаск в Сирия, Триполи в Либия, Кабул в Афганистан.

В списъка на Външното ни министерство като нецелесъобразни за разкриване са обявени и секции в още няколко посолства. За част от обявените за разкриване секции зад граница все още няма потвърждение, че приемащата страна е дала разрешение, но поне към момента се очертава най-много места и секции в чужбина отново да има в Турция, в Обединеното кралство – Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Испания, Съединените американски щати.

В съседна Гърция за разкриване са посочени секции по курортите: Кавала, Комотини, Неамодания, Неаперамос, Никити, островите Корфу, Крит, Левката, Родос, Миконос, Тасос и други.

Окончателно къде ще има избирателни секции зад граница ще стане ясно на по-късен етап с решение на ЦИК, което трябва да бъде прието не по-късно от 21 дни преди изборния ден.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share