Седем места в Атина, които задъжително трябва да посетите

Седем места в Атина, които задъжително трябва да посетите

Посещението в Гърция винаги е приятно, защото има толкова много различни неща за вършене. Независимо дали се интересувате от обиколка на забележителности, разглеждане на очарователни градове, обиколка на острови или просто излежаване на някой красив плаж, няма как да не се влюбите в тази красива и древна страна.

Ето кои са нещата, които не трябва да пропускате, когато сте на посещение в Атина:

Разгледайте Акропола

Няма значение колко пъти сте виждали снимки на Партенона, да се докоснете до него е незабравимо изживяване. Дори да е претъпкано с туристи, всеки момент тук си струва. Носете си вода – горе е горещо, но изкачването е през хладни гори. По пътя спрете, за да видите античния театър на Дионис – най-стария оцелял театър в света.

Отгоре се насладете на храма на Атина – Ерехтейона, известен с шестте фигури, които държат покрива му , и спиращите дъха гледки към Атина. След това се разхладете в Музея на Новия Акропол, където се съхраняват невероятни открития.

Изкачете се на връх Ликавет

Най-високият от седемте хълма на Атина е два пъти по-висок от Акропола. Изкачването му ще ви награди с панорамна гледка към всички основни забележителности на столицата. Възможно е да видите някоя от 65-те различни разновидности на птици и гигантски костенурки, които дебнат на сянка. Те са уникални за този хълм.

Изкачването е лесно, но дълго, през жилищни райони, като Колонаки. Можете да си спестите тази част, като вземете фуникуляра, но ще пропуснете постепенно разгръщащата се гледка.

Разгледайте Анафиотика в Плака

Много посетители изследват известната атинска Плака – туристическа зона на източните склонове на Акропола, но малцина намират пътя към Анафиотика – отличителен район в квартала. Изскачете се покрай таверните и магазините, които продават туристически стоки, за да откриете малко селце с бели, варосани къщички, сякаш идващи направо от Цикладите.

Улиците представляват тесни криволичещи стълби и ходенето по тях е все едно да надникнете в задната градина на някого.

Пазарувайте в Монастираки

Този бит пазар в Атина е огромен с много сергии, като се отличава с уникална атмосфера и си заслужава да бъде посетен. Стигнете до площад Ависиния – малък хладен кът на пазара с кафене, което предлага развлечения и интересни търговци. Дори и да не купите нищо, възможностите за закачки с местните жители и достойни за Instagram снимки са в изобилие.

Разходете се из древната атинска агора

Под и на североизток от Акропола, атинската древна агора е частично залесена местност, осеяна с пътеки и обсипана с руини. В Стоа на Аталос – впечатляващ музей на археологията, можете да видите впечатляващи късчета история. Другият основен паметник в Древна Агора е Храмът на Хефест, близо до върха.

Пътувайте назад във времето в Националния археологически музей

В този музей – един от наистина великите музеи в света, се намират находки от цяла Гърция и от всеки период на известната гръцка история. Тук е златната маска на Агамемнон, намерена в Микена и кръстена на легендарния цар, както и над 11 000 древни предмети, включително емблематична бронзова статуя на Зевс.

Вижте Акропола през нощта

Акрополът е осветен след залез слънце и гледката към него е поредното незабравимо преживяване в Атина. Намерете място с открита гледка, за да прекарате вечерта – ресторант или бар с тераса на покрива – няма да останете разочаровани.