Себастиан Льоб показа колата на Dacia за Дакар 2025

Навръх своя 50-ти рожден ден, Себастиан Льоб се присъедини към щанда на Dacia в Женева, където заедно с Денис Льо Вот и Лука Де Мео показаха състезателната Dacia Sandrider. Моделът е вдъхновен Вдъхновен от концептуалния автомобил Manifesto, Sandrider ще бъде хомологиран за състезания в най-добрата категория Ultimate T1+.

Новият Sandrider е проектиран да се фокусира върху най-важното в моторните спортове, казаха от компанията по време на представянето. Снабден е с минимални каросерийни панели, които се считат за абсолютно необходими, без декоративни или допълнителни части. Според Dacia акцентът е поставен върху аеродинамиката.

Автомобилът е подсилен с консолидирана подрама и специални брони, с карбонова каросерия, окачване с двойни напречни носачи и трансмисия 4×4, създадена за изтощителните изисквания на рали-рейд състезанията. А иновативна електрическа система поддържа оптимална мощност за всички аксесоари на борда, дори и при най-предизвикателните условия. Автомобилът е оборудван с гуми BF Goodrich от ново поколение.

Двигателят на Sandrider работи със синтетично гориво, доставено от Aramco, и Dacia казва, че рали Дакар е „идеалната тестова площадка за тази технология“. Новият Sandrider сега ще започне дълга поредица от тестове в няколко страни. Неговият дебют в моторните спортове ще се състои на Rallye du Maroc 2024, мароканския етап от Световния рали-рейд шампионат (W2RC), между 5 и 11 октомври.

Официалният отбор W2RC на Dacia, ще се състезава в първия си Дакар догодина, като зад волана ще седне френският рали пилот Себастиен Льоб, който печели Световния рали шампионат девет поредни пъти между 2004 и 2012 г.. Друго небезизвестно име сред пилотите на новата Dacia е рали пилотът Кристина Гутиерес Ереро. Не на последно място, списъкът включва Насър Ал-Атия, петкратен победител в Световната купа по крос-кънтри ралита и двукратен победител в Световния рали-рейд шампионат.