Сградата на Минната дирекция в Перник вече стана държавна

Сградата на Минната дирекция в Перник вече стана държавна

Сградата на Минната дирекция вече е собственост на държавата. След като през изминалата седмица областният управител на област Перник Людмил Веселинов депозира в НАП документите за участие в търга за публична продан на емблематичната за Перник сграда на Минната дирекция, днес тя бе откупена от държавата.

С акт на Министерски съвет целево към Областна администрация – Перник бе преведена сумата от 7 154 000 лв., които бяха нужни, за да може областния управител да се яви на търга. Средствата са отпуснати, за да може държавата да придобие собственост върху сградата, както и да обезпечи битовите разходи по поддръжката ѝ до края на тази година.

Минната дирекция до дни ще бъде прехвърлена за управление на Областна администрация – Перник, след което ще бъде дадена за стопанисване на Община Перник.

По този начин с успех се увенчават всички съвместни усилия, които институциите положиха тази емблематична за града сграда да бъде достъпна за широката общественост.

Инициативата архитектурният паметник да бъде държавна или общинска собственост бе подета от кмета на Община Перник Станислав Владимиров, като само за няколко дни бяха събрани над 10 000 подписа от жителите на града c иcĸaнe това да се случи.

В разговори между кмета на Община Перник и областния управител Людмил Веселинов е дискутирано и каква функции да изпълнява постройката, като част от основните идеи са тя да приюти музейни експозиции, картинна галерия, ритуална зала, а част от пространствата да бъдат използвани за представителни нужди на институциите в града, пишат регионалните медии.