Свойствата на този полезен продукт смайват всички

Зимният сезон е времето, когато тялото отслабва и има нужда от допълнително укрепване. Той е идеален за приемането на малко известния пчелен продукт забрус. Името е руско, а самото вещество е странно на вид – представлява това, с което пчелите запечатват питите си.

Той е полезен и за деца, и възрастни. Не се препоръчва само в редките случаи на алергия към пчелни продукти.

Съставът на забруса е уникален: восък, цветен прашец, прополис, ензими на слюнчените жлези на пчелите и меда. Съотношението на витамини, ензими, органични киселини и други вещества се различава дори в рамките на едно и също място.

„Пчеларят стърже с нож или вилица този тънък восъчен филм, който покрива питите и го съхранява отделно“, разказва професионалистът Емил Стойков. Той гледа пчели вече 35 години.

Кутия с 300 грама забрус на пазарите в Пловдив е 7,5 лева.

Веднъж срязано от пчелната пита, веществото е на средно големи люспи, които се дъвчат. Може да се смесват и с мед.

Трябва да се поема една супена лъжица и да се дъвче поне 10 минути. Восъкът е препоръчително да се изплюва, след като загуби сладкия си вкус. Дори случайно погълнат е полезен за перисталтиката на стомаха. Енергийната му стойност е 377 kcal/100 грама.

„Забрусът е полезен за хората с гастрит и чревни заболявания. Дъвче се като дъвка“, обяснява пчеларят Емил.

Продуктът има силно антимикробно действие. Полезен е за слаби венци, заболявания на горните дихателни пътища и при синузит. При деца и възрастни повишава имунитета.

Емил Стойков е пчелар е от 1987 година. „Времето е такова, че има непрекъснато новости, които трябва да се научат“, обяснява той. Гледа над 200 кошера, които пази в едно от пловдивските села.

Миналата година била много тежка заради липсата на дъждове и затова много малко мед излязъл. Като всеки пчелар Емил помни и феноменалната 1996 година. Тогава всички изкарали по 80-100 килограма от кошер.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share