Сводници подмамват момичета с подаръци и пътешествия, след това ги карат да проститурат

Сводници подмамват момичета с подаръци и пътешествия, след това ги карат да проститурат

Нощен бар, работещ като публичен дом в центъра на София е бил затворен след акция на полицията, предаде БНТ. Девет души са обвинени за склоняване към проституция и набиране на момичета с цел сексуална експлоатация.

По време на COVID-пандемията се наблюдава развитие на т. нар. секс туризъм на платежоспособни клиенти от Западна Европа към Румъния, България и Гърция.

Доказателствата показват, че групата е работела от 2018 година. У нас е предлагала т. нар. висок клас момичета и услуги, предимно по хотели. Има данни, че наред с това част от участниците в групата са набирали и изнасяли момичета в страни като Германия, Австрия, Белгия и Холандия. Там проституцията е законна, а пазарът на платената любов много голям.

Разследващите попадат в следите на така наречения „набирач“ на момичета, когато се опитва да убеди две млади жени, че могат да изкарват добри пари в нощно заведение. Така установяват, че под прикритието на нощния пиано бар се крие истински публичен дом с повече от десет момичета.

„Тази група, която задържахме, действително е малко по-специфична. Но не бих я откроила с нещо кой знае какво на фона на останалите, които сме разследвали. Просто има един по-добър подбор на „труженички“ така да ги нарека, на жени и за по-скъпи услуги.“ – коментира Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

Момичетата са предлагали услуги както в заведението, така и на повикване в по-луксозните хотели на София. В заведението са открити трудови договори, според които всички служителки са били назначени като хостеси и сервитьорки. Според разследващите, те са привлечени в най-древната професия чрез модерния през последните години метод „Lover Boy“.

Самото набиране протича като започване на връзка. Момичето първоначално вижда мъж – в повечето случаи, добре изглеждащ, който показва заинтересованост и загриженост. Следват екзотични екскурзии, романтични вечери и шопинг турове.

„Самият набирач започва да се държи угрижено, да не купува толкова много подаръци, както в началото и тя започва да го пита: „Какво се случва. Защо си угрижен? Защо си притеснен?“, разказа оперативен служител в ГДБОП.

„На мъжете ролята е да се държат първоначално месец-два-три по такъв начин с набелязаната жертва, че тя да се влюби в тях и да се постави в услуга на самия участник в групата, а твърде често и на организатора.“ – пояснява Валентина Маджарова.

Обикновено, след като вече е влюбена, тя би направила всичко за потенциалния насилник.

По този начин момичетата най-често сами предлагат да продават тялото си, за да помогнат на своя покровител, и поемат към червените фенери на Брюксел, витрините на Амстердам или сексклубовете на големите германски градове.

В Германия проституцията е законово регламентирана, има голямо търсене и на скъпи услуги.

Според разследващите, момичетата получават обещаните пари само в първите месеци. След това започнат удръжките и от заработени 1000 евро за тях остават едва 200. Това е и най-честата причина жертвите да дават показания срещу трафикатните в съдебна зала.

През последните две години са разследвани общо 47 групи за трафик на хора с цел сексуална експлоатация. За 10 от групите делата вече са в съда. Според източници на БНТ, 15 от жертвите са защитени свидетели. Все повече, освен с трафик, тези групи се занимават и с разпространение на наркотици, и пране на пари.