Свиленски: БСП няма да подкрепи френското предложение за Северна Македония

Свиленски: БСП няма да подкрепи френското предложение за Северна Македония

БСП няма да подкрепи френското предложение за Република Северна Македония. Това заяви на брифинг депутатът от левицата Георги Свиленски. Той посочи, че днешното провалено заседание прави почти невъзможно актуализацията на пенсиите.

За пореден път ставаме свидетели на саботаж на българския парламент от страна на новата управляваща коалиция „Възраждане“, ДПС, ИТН и ГЕРБ. Това каза председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на брифинг в Народното събрание. Така Свиленски коментира продължаващия проблем с кворума в парламента.

„Днес на Председателски съвет беше поставен въпроса да отпадне точката за избор на председател и точката за процедурни правила за избор на председател на КПКОНПИ. Както и вчера ви казахме това са причините, поради които новото управляващо мнозинство не желае българския парламент да функционира. Вече 8 дни след свалянето на Никола Минчев, новата коалиция няма кандидат за председател на новия парламент“, каза още Свиленски.

Той заяви, че новото управляващо мнозинство хвърлят държавата в хаос. „Днес трябваше да бъде приет Законът за европейските средства, касаещ 2.5 млрд“, коментира Свиленски

По думите му тези хора си играят с държавата. „Вчера във Външна комисия заседанието беше провалено от мнозинството на „Възраждане“, ГЕРБ, ДПС и ИТН. Заседание, на което трябваше да бъде разгледано френското предложение по случая Северна Македония. Позицията на БСП е, че докато не бъдат изпълнени ангажиментите, залегнали от Договора от 2017 г. и Декларацията на българския парламент БСП няма да подкрепи, каквото и да е предложение. Това не значи, че обсъждането в парламента трябва да спре. Това не значи, че българските граждани не трябва да бъдат информирани“, допълни още Свиленски.

Той подчерта, че БСП няма да бъдат тези, които ще предадат българските национални интереси.

„До края на седмицата трябваше да бъде приет бюджетът на ДОО, за да може българските пенсионери да получат своите пенсии. Това нещо явно няма да се случи. До края на седмицата трябваше да бъде приет бюджетът на НЗОК. До края на следващата седмица трябва да бъде приет Законът за държавния бюджет“, коментира още Свиленски.

Той подчерта, че БСП ще отстоява интересите на България, докато функционира българският парламент.