Свидетели, открили убития Жоро Плъха: Беше проснат на капака, до него имаше нож без кръв

Вторият процес срещу д-р Иван Димитров за убийството на Георги Джевизов започна. Той е с две повдигнати обвинения – притежание на незаконно оръжие и боеприпаси, както и за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

В съдебна зала днес бяха разпитани част от свидетелите по делото. Един от ключовите очевидци обаче – лелята на доктора, не се яви в заседанието. Причината бе тежко заболяване, което възпрепятства появата на Тодорова. Тя е била пряк очевидец на случващото се в злополучната нощ между 1 и 2 март. Оказва се, че пловдивчанката е говорила с племенника си непосредствено след стрелбата. Именно изстрелите събудили жената и съпруга й.

Калекото Димо Тодоров също се изправи пред съда. Близо час той разказваше какво си спомня, като думите му и фактите бяха лаконични и несвързани, пише Traffic News.

„Преди 2 часа през нощта бях до тоалетна. Лягайки чух шум, като на лашкане на металната врата, която по принцип е заключена. Мислих, че Иван се прибира от дежурство. Тъкмо се унесох и чух 3-4 изстрела. Станахме с жена ми и чухме мъжки глас: „Стой, стой, стой”. Беше Иван Димитров. Чух и друг мъжки глас, непознат – само едно дълга „А” се чу. Излязохме на терасата. Аз бях до вратата, а съпругата ми се отдалечи. Отиде до края на терасата, а Иван бе долу. Ние сме на първия етаж, но не на партер, а на 60-70 сантиметра по-високо. Чух жена ми да го пита защо не е викнал полиция. Това беше. След това си легнах и заспах. От съпругата ми разбрах, че крадецът е разбил вратата, Иван е бил ранен с табела. Същата табела на следващия ден я видях килната до магазина. Освен това на сутринта видях разбитата врата. Научих още, че Иван е гонил крадеца и последният го е ранил с табелата”, разказа Димо Тодоров.

След разпита му, към него се обърна адвокат Красимир Елдъров, който представлява семейство Джевизови. Юристът провокира Тодоров с въпроси, свързани с нощта на убийството, но мъжът така и не си спомни. Един от тях бе, дали съпругата и децата на д-р Иван Димитров са били в дома им. Освен това бе зададен и въпрос относно въздушна пушка, която според разследването често се е намирала в антрето на жилищната сграда. По непотвърдена информация, Димитров е стрелял по котки с нея. Освен това оръжието не е било регистрирано и към този момент не е намерено.

Най-колоритна безспорно бе майката на убития Джевизов – Златка. Оказа се, че жената е разведена, но без да е сключила граждански брак. Това обаче се оказа не единственото объркване от страна на Златка. По думите й Жоро Плъха има три деца – Али, Асен и Ангел. Тя обаче не знаеше кое дете от коя жена е.

„На 13 години родих Жоро и след 11 месеца се разведох с баща му – Димитър. Живеехме заедно със сина ми, Алито и жена му – Надежда. Една сутрин дойде полиция да търси Жоро, но го нямаше. После ми казаха , че са го убили. Предишната вечер синът ми излезе около 21:00 часа. Не знам дали беше сам и къде отиде. Сега сама гледам внука ми, защото майка му я няма”, каза Златка.

Пред съда се изправиха и първите свидетели, които са намерили Плъха. Това са лекарят и сестрата от екипа от Спешна помощ.

„Сутринта, около 7 часа получихме сигнал за човек в безпомощно състояние.Зад Областна управа намерихме мъж. Той бе проснат на капака на кола, без жизнени показатели. Направих кардиограма – права линия. Констатирах смъртта и повикахме полиция. Когато свалих якето на мъжа, по гърдите му имаше ръждиви петна. До краката му, на земята имаше нож. По него обаче нямаше секрети или кръв – беше чист. При пристигането на служителите на МВР ние се отстранихме. Помня, че точно на това място имаше много камери за видео наблюдение”, разказа д-р Веселина Танина.

Разпитите продължават и към този момент.

Припомняме, че по време на разпоредителното заседание медикът пожела делото да се гледа по съкратената процедура, с разпита на само 5 свидетели. Съдебният състав обаче поряза желанията му и насрочи процесът по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share