Световъртеж, аритмия и слаби мускули – имате магнезиев дефицит

Вярно ли е, че магнезият е много важен за човешкия организъм? В какво се изразява неговият дефицит и как да го познаем?
Анка Митова

Магнезият е вторият по важност микроелемент след калия. Той е в основата на болестни състояния, известни като магнезиева недостатъчност. Причините за нея са многобройни. На първо място обаче стои неправилното хранене. Не е изключено то да бъде главната причина за магнезиев дефицит. Бедни на магнезий са тестените продукти и картофите. А в захарта той изобщо липсва. Прекомерната употреба на алкохол също е често срещана причина.

Към недостиг на магнезий предразполагат редица болестни състояния, съпроводени с повръщане, диария, стрес, ензимни нарушения. Симптомите са разнообразни, но могат да се групират в три форми. При церебралната се появява главоболие, световъртеж, страх, депресия, отслабване на паметта, намалена способност за концентрация. Сърдечносъдовата форма има три основни симптома – болки в сърдечната област, аритмии и нарушено кръвоснабдяване на ръцете и краката. Те са студени и посиняват.

Миопатичната форма се демонстрира с нарушени функции на мускулите. Когато се засяга напречно-набраздената мускулатура, се появяват крампи (схващания), а при увреждане на гладките мускули настъпват спазми. Важно е да се помни, че най-много магнезий в организма се намира в костите и мускулите и общо количеството му не може точно да се установи чрез лабораторни изследвания.

Профилактиката на това състояние налага да се консумират богати на магнезий храни, като орехи, семена, спанак и цвекло. Необходимата дневна доза от този микроелемент е 300-350 мг.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share